26.09.2024
Телеканал NTD

«Ми залишаємося»: у Польщі вийшли на протест

«Ми залишаємося»: у Польщі вийшли на протест

У Варшаві десятки тисяч людей із прапорами Польщі та ЄС вигукують «Ми залишаємося». [протестувальник

Дата завантаження: 2024-04-26

video

У Варшаві десятки тисяч людей із прапорами Польщі та ЄС вигукують «Ми залишаємося».

[протестувальник]:
«Ніхто не очікував “брекзиту”, але він раптово стався. І, схоже, те ж саме може відбутися тут».

Конфлікт між Варшавою та Брюсселем налякав деяких жителів Польщі. Понад 100 тисяч людей у столиці й десятки тисяч в інших містах вийшли на вулиці, закликаючи не віддалятися від ЄС і не допустити повторення «брекзиту».

Протест спричинила незвична для ЄС подія — польський конституційний суд вирішив, що національні закони країни вищі, ніж загальноєвропейські. До того ж Варшава ще й дозволила собі оскаржувати рішення Європейського суду, який уважають найвищою інстанцією ЄС і чиї рішення згідно із законом не підлягають перегляду.

Це обурило керівництво ЄС. Воно обіцяє вжити щодо Польщі дисциплінарних заходів – можливо, фінансові санкції.

Сам польський уряд каже, що не планує виходити з блоку, і що єдине, чого він хоче — повернути людям право самим розпоряджатися своєю долею.

Керівна в Польщі партія «Право і справедливість» уже давно не може порозумітися з Єврокомісією щодо питань прав ЛГБТ-спільноти та незалежності судів.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький каже, що до кожної держави-члена слід ставитися з повагою і ЄС не повинен усіх рівняти під одну мірку.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Ми залишаємося»: у Польщі вийшли на протестГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуАфіни накрила пилова буря із СахариУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилування

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: