19.11.2024
Телеканал NTD

Який спадок залишає Меркель після 16 років на посаді канцлера

Який спадок залишає Меркель після 16 років на посаді канцлера

Незабаром канцлер Ангела Меркель залишить свою посаду лідера Німеччини. Вона 16 років очолювала найбільшу економіку Європи..

Дата завантаження: 2024-03-19

video

Незабаром канцлер Ангела Меркель залишить свою посаду лідера Німеччини. Вона 16 років очолювала найбільшу економіку Європи й за цей час скасувала обов’язкову військову службу, прискорила відмову Німеччини від атомної енергетики й вугільного палива, а ще створила умови, щоби більше татів могли піти в декретну відпустку.

Меркель пройшла своє перше випробування у 2008 році — у розпал світової фінансової кризи. Вона оголосила німцям, що їхні заощадження в безпеці. У наступні роки вона відігравала провідну роль у порятунку євро від боргової кризи, наполягаючи на значному скороченні витрат.

У 2015 році Меркель відчинила двері для сотень тисяч мігрантів, які втекли із Сирії та інших країн. Вона стверджувала, що потоком людей можна управляти. Але ці ідеї наразилися на опір як у Німеччині, так і в інших країнах ЄС.

А наприкінці своєї кар’єри вона очолила боротьбу з пандемією COVID-19.

На міжнародній арені Меркель наполягала на пошуку компромісів і застосуванні багатостороннього підходу до світових проблем.

[Ральф Боллманн, біограф Меркель і журналіст]:
«Як на мене, найважливіший спадок пані Меркель — це те, що вона забезпечила стабільність під час глобальних криз. Попри всі окремі критичні зауваження, вона зберегла Німеччину, Європу і, можливо, навіть деякі частини світу в розумній безпеці. Гадаю, це її досягнення».

26 вересня відбудуться вибори до бундестагу, після чого буде вже новий канцлер.

Однак поки жодна партія не має підтримки потрібної кількості виборців. Зараз країною керує коаліція блоку правоцентристських політичних партій ХДС/ХСС і соціал-демократів. Але є всі передумови того, що коаліція стане тристоронньою — уперше з 50-х років минулого століття.

Поки за опитуваннями Християнсько-демократичний союз Меркель стоїть на другому місці. Його випереджають соціал-демократи. Можливо, вони знову сформують коаліцію за допомогою третьої сили. Але можливі й інші варіанти.
Коротке посилання на цю сторінку:

Який спадок залишає Меркель після 16 років на посаді канцлераВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоВ Улан-Баторі внаслідок вибуху автоцистерни спалахнула багатоповерхівкаТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюРуйнування та цунамі: в Японії після землетрусу розбирають завали й чекають новогоПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиДональд Трамп здобув перемогу на перших президентських праймерізУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніСвітові ціни на какао б’ють рекорди

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: