23.09.2024
Телеканал NTD

Помацати й понюхати: у Нідерландах відкрили виставку картин для незрячих

Помацати й понюхати: у Нідерландах відкрили виставку картин для незрячих

На цій виставці в Нідерландах усього дві картини. Зате їх можна помацати й навіть понюхати. Їх..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

На цій виставці в Нідерландах усього дві картини. Зате їх можна помацати й навіть понюхати. Їх зробили спеціально для сліпих та слабозорих. Так вони зможуть доторкнутися до творчості в прямому й переносному сенсі.

[відвідувач музею]:
«Можна добре вивчити форму предметів. Кольору я не бачу, але про нього говорили в аудіоописі. Як з’ясувалося, це ваза із фруктами».

Ліворуч натюрморт, відтворений за картиною Флоріса ван Дейка 1613 року. Поряд відчувається аромат сиру.

[Стеффі Мас, представник Центрального музею Утрехта]:
«Це перший наш експеримент. Нам подобається бачити реакцію як гостей із порушенням зору, так і тих, хто бачить нормально».

Ідея виникла на іншій виставці цього ж музею. Тоді разом з оглядом картин, відвідувачам пропонували частування. Це особливо сподобалося одній гості.

[Яспер Удінк тен Кате, автор проєкту]:
«Якось на виставку прийшла сліпа жінка. І ми допомогли їй помацати ці предмети. Вона щиро нам подякувала. Тоді я зателефонував Єруну, і нам спала на думку ця ідея».

[Єрун Прінс, автор проєкту]:
«Так, це тема інклюзивності. Для нас вона стала точкою відліку у створенні цієї виставки».

Водночас інклюзивність проявляється у всіх сенсах. Людям із нормальним зором теж можна помацати картини. Їм на очі надівають пов’язку.

[відвідувач музею]:
«Це дивовижний досвід, який, як на мене, абсолютно унікальний для Нідерландів. Він активує інші відчуття, відмінні від зорового сприйняття».

Організатори виставки кажуть, що не збираються зупинятися на досягнутому й придумуватимуть нові способи, як зробити мистецтво ближчим для людей із вадами зору.
Коротке посилання на цю сторінку:

Помацати й понюхати: у Нідерландах відкрили виставку картин для незрячихКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимПрогулянка найромантичнішим садом світуУ Великій Британії відзначають 100-річчя лялькового будинку королеви МаріїДва індійські ресторани судяться через куряче каріУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: