28.11.2024
Телеканал NTD

В організації протестів на Кубі влада острова звинуватила Сполучені Штати Америки

В організації протестів на Кубі влада острова звинуватила Сполучені Штати Америки

Чи мають ці протести організаторів, чи ж це просто хвиля народного невдоволення? Небувалі для соціалістичної Куби..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Чи мають ці протести організаторів, чи ж це просто хвиля народного невдоволення? Небувалі для соціалістичної Куби масові виступи нещодавно спалахнули на тлі посилення економічної кризи.

Зараз вулиці Гавани порожні, але в неділю тут було чутно заклики до свободи. На демонстрації вийшли тисячі людей. Влада почала арешти. Як повідомляють правозахисні організації, у вихідні затримали щонайменше 80 учасників протесту, активістів і незалежних журналістів.

Сама влада Куби стверджує, що народні виступи організували іноземні сили.

[Бруно Родрігес, міністр закордонних справ Куби]:

«Учора на Кубі не було народного спалаху невдоволення. Це були заворушення, спричинені спланованою операцією, яку давно готували, залучивши багатомільйонні ресурси, лабораторії та технологічні платформи. А кошти виділили Сполучені Штати Америки».

Вашингтон своєю чергою сказав, що такі заяви — велика помилка.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:
«Адміністрація Байдена — Гарріс підтримує кубинський народ і народи всього світу, які вимагають дотримання своїх прав людини й очікують, що уряди їх слухатимуть і їм служитимуть, а не намагатимуться змусити їх замовкнути. Мирні протестувальники — не злочинці».

У Гавані нарікають на перебої з мобільним інтернетом. Для більшої частини жителів острова це єдина можливість вийти в мережу.

[Маріо Нуньєс, місцевий житель]:
«Через цю ситуацію інтернет-зв’язку майже немає, навіть через VPN. Мені довелося прийти сюди в парк. Тут я можу поговорити з родичами, що живуть у США. Інтернет-зв’язок вимкнули».

Протести спалахнули на тлі найглибшої економічної кризи на Кубі з часу падіння колишнього союзника острова — Радянського Союзу. Бракує харчів і медикаментів. Є перебої з електропостачанням. Також тут зростає захворюваність на COVID-19, унаслідок чого деякі лікарні працюють на межі можливостей.

Тим часом протести кубинців підтримали в усьому світі. Так, у США й Аргентині біля посольств Куби пройшли акції солідарності, а президент Бразилії написав у твіттері, що народ Куби заслуговує на демократію.
Коротке посилання на цю сторінку:

В організації протестів на Кубі влада острова звинуватила Сполучені Штати АмерикиАргентинці протестують проти економічних реформ Хав’єра МілеяТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїНетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора ГазиІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-Жанейро

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: