29.04.2024
Телеканал NTD

В’єтнамець-волонтер за 7 років допоміг врятувати 1600 панголінів

В'єтнамець-волонтер за 7 років допоміг врятувати 1600 панголінів

В'єтнамський волонтер Нгуєн Ван Тхай із дитинства небайдужий до долі панголінів. Він виріс поруч із національним..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

В’єтнамський волонтер Нгуєн Ван Тхай із дитинства небайдужий до долі панголінів. Він виріс поруч із національним парком Кук Фионг і часто бачив цих тварин. Сім років тому Тхай заснував природозахисну організацію Save Vietnam’s Wildlife, яка вже врятувала коло 1600 панголінів.

[Нгуєн Ван Тхай, захисник панголінів]:
«Людям вони здаються страшнуватими, бо схожі на динозаврів. Та насправді панголіни кумедні й сором’язливі. Вони не здатні нападати на людей і жодної загрози не становлять».

Водночас деякі види панголінів перебувають на межі зникнення. У багатьох країнах Африки м’ясо цих тварин вживають у їжу. Але найбільшої шкоди завдають контрабандисти, що торгують частинами тіла панголінів, які використовують для приготування зілля. Знахарі стверджують, що ними можна лікувати хвороби. Наукового обґрунтування цьому немає.

За словами Тхая, на чорному ринку м’ясо панголінів коштує 300 доларів за кілограм. Саме жорстоке поводження із цими тваринами і спонукало чоловіка почати їх захищати.

[Нгуєн Ван Тхай, захисник панголінів]:
«Моя перша зустріч із панголінами була дуже сумною. Мені було років вісім, і я побачив, як люди діставали з нори панголінів. Дуже сумний образ самиці, яка намагається захистити дитинча, залишився в моїй свідомості. Тверда луска могла врятувати їх від хижаків, але не від людей».

В організації Тхая працює вже понад 60 осіб. Вони патрулюють ліси разом із рейнджерами і знищують пастки браконьєрів.

[Чан Ван Чуонг, співробітник організації Save Vietnam’s Wildlife]:
«Я прийшов сюди зовсім без досвіду. Ця робота була для мене новою. Тай завжди мені допомагав. А результати, яких домагається він і його команда, мене дуже надихають працювати далі».

За порятунок панголінів Тхая нагородили премією Голдманів в галузі охорони довкілля. Та найбільша нагорода для нього — це спостерігати, як врятовані й вилікувані панголіни повертаються до лісу.
Коротке посилання на цю сторінку:

В’єтнамець-волонтер за 7 років допоміг врятувати 1600 панголінівЕкзотичному Мадагаскару присвятили фестиваль орхідей у Садах К’ю в ЛондоніПівнічномакедонець тримає вдома 600 папуг, і їх стає дедалі більшеПерші у світі перегони в реактивних костюмах відбулися в ДубаїЯк мисливець за камінням знаходить матеріал для ювелірних виробівСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміНа острові Пасхи зібрали 9 тонн електронних відходівВ Антарктиці помітили рідкісного білого пінгвінаУ Лондонському зоопарку підростає дитинча рідкісної рівнинної горилиНіхто не сховається: у Лондонському зоопарку підраховують тварин

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: