26.06.2024
Телеканал NTD

Політичний хаос у Тунісі загрожує зірвати угоду з МВФ

Політичний хаос у Тунісі загрожує зірвати угоду з МВФ

Туніські політики й офіційні особи попереджають про загрозу виникнення економічного колапсу, якщо уряд не зможе погодити..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Туніські політики й офіційні особи попереджають про загрозу виникнення економічного колапсу, якщо уряд не зможе погодити нову позику від Міжнародного валютного фонду.

Проти допомоги виступають прості жителі Тунісу, які не хочуть реформ і суворої економії. А тепер ситуацію ускладнює ще й боротьба за владу між президентом, прем’єр-міністром та парламентом.

[Махір Бассус, житель Тунісу]:
«Одна, дві чи три нові позики в Тунісі нічого не змінять. Поки немає стратегії чи довгострокового плану, у цьому немає сенсу, бо завжди буде боротьба».

Колишній прем’єр-міністр країни каже, що в політичних колах поки не ведуть серйозних переговорів щодо відновлення економіки.

[Юсеф Шахед, колишній прем’єр-міністр Тунісу]:
«Сьогодні ліванський чи грецький сценарій у нас поки не розвивається. Але знову ж таки, якщо ми не діятимемо, можливо, найближчими місяцями ці сценарії з’являться. Важливо діяти сьогодні, щоб реалізувати заходи подолання наслідків коронавірусу, особливо, якщо взяти до уваги безробіття й великі проєкти».

Пандемія COVID-19 торік зменшила виробництво Тунісу на 8,8 %. А держборг зріс до 91 % ВВП.

Голова Центробанку Тунісу заявив парламенту минулого тижня, що, якщо уряд спробує використати його установу для фінансування дефіциту замість того, щоб погодитися на угоду з МВФ, інфляція досягне тризначного показника. І буде, як у Венесуелі.

[Омар Елуді, аналітик]:
«Програма спиратиметься на угоду між урядом і профспілками. Міжнародний валютний фонд хоче, щоб сторони зустрілися й оголосили про свою згоду з усіма умовами програми. Але є велика проблема, — проблема довіри й недовіри між цими сторонами».

Бюджет Тунісу на 2021 рік показав, що країні потрібно позичити 7,2 мільярда доларів. Також, можливо, знадобиться підтримка інших держав, таких як Катар або Лівія.

Невдоволення громадськості проявилося на виборах 2019 року, коли люди відмовилися голосувати за авторитетних політиків. А в січні цього року навіть виникли протести. Це означає, що уряду буде складно запевнити ВМФ та інших іноземних кредиторів у тому, що він може провести реформи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: