26.11.2024
Телеканал NTD

Шотландія на крок наблизилася до референдуму про незалежність від Великої Британії

Шотландія на крок наблизилася до референдуму про незалежність від Великої Британії

Партії Шотландії, які виступають за незалежність, за результатами парламентських виборів дістали більшість. І це може стати..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Партії Шотландії, які виступають за незалежність, за результатами парламентських виборів дістали більшість. І це може стати визначальним чинником для майбутнього Великої Британії.

Шотландська національна партія вчетверте стала панівною. Після цього перший міністр Шотландії Нікола Стерджен сказала, що домагатиметься проведення в країні другого референдуму про незалежність.

[Нікола Стерджен, перший міністр Шотландії]:
«Цей референдум — не просто моє бажання чи бажання Шотландської національної партії. Це воля всієї країни».

Прагнення Шотландії стати незалежною, імовірно, перетвориться на запекле протистояння між урядом в Единбурзі та прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Тоді як шотландські націоналісти стверджують, що вони керуються демократичними нормами, Лондон заявляє, що голосування буде незаконним.

Борис Джонсон неодноразово давав зрозуміти, що не дасть згоди на новий референдум після того, що відбувся 2014 року. Тоді шотландці здебільшого проголосували за те, щоб залишитися у складі Великої Британії.

Жителі країни теж неоднозначно ставиться до можливого повторного голосування. Але кампанія за незалежність стає дедалі масштабнішою. Її підігріває невдоволення «брекзитом». До того ж багато хто схвалює реакцію Стерджен на пандемію.

Остаточне рішення, найімовірніше, ухвалять у суді.

Однак перший міністр та її партія вже сказали, що наступний референдум пройде не раніше ніж у 2023 році.
Коротке посилання на цю сторінку:

Шотландія на крок наблизилася до референдуму про незалежність від Великої БританіїДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьПожежі в Колумбії президент оголосив стихійним лихомНа АЕС «Фукусіма-1» стався витік радіоактивної водиЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАДональд Трамп обійшов Ніккі Гейлі в її рідному штаті Південна КаролінаСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: