Ірландська затока Голвей здавна славиться устрицями. Вони водяться тут уже понад 4000 років. А тепер регіон сподівається, що його молюски прославляться ще більше, адже місто Голвей оголосили столицею Європи-2020.
Сімейна устрична компанія Майкла працює вже 60 років.
[Майкл Келлі, співробітник устричної компанії]:
«Тут є хороша живильна суміш, створена вапняком із Буррену й торф’яними болотами Коннемари. Крім того, до нашої затоки впадає річка, і виходить добра концентрація солоної та прісної води. Завдяки мінералам у ґрунті та іншим речовинам устриці мають прекрасний і неповторний аромат».
Таких компаній в Ірландії щонайменше 130. Молюсків виловлюють у затоці, а також вирощують на фермах. Шеф-кухарі місцевих ресторанів кажуть, що устриці Голвею унікальні.
[шеф-кухар]:
«Вони прекрасні через сувору погоду. Постійно йде дощ і штормить море, тому вода неперервно очищується. Наші устриці дуже чисті».
Також щорічно в Голвеї — столиці однойменного графства — проходить знаменитий міжнародний фестиваль устриць. На нього з’їжджаються десятки тисяч людей з усього світу.
[Марія Мойніген Лі, співорганізатор фестивалю устриць у Голвеї]:
«Ми зробимо ще крок уперед. Завдяки статусу столиці-2020 туристів буде більше не лише цьогоріч. Ефект від такої реклами триватиме ще кілька років».
Близько 75% ірландських устриць експортують до Франції. Частина залишається в Сполученому Королівстві. Страви з цих молюсків уважають делікатесом. Їх готують у найкращих ресторанах Лондона, Голвея та інших міст.
Коротке посилання на цю сторінку: