19.04.2024
Телеканал NTD

40 000 підземних поштовхів: на ісландському півострові Рейк’янес чекають виверження

40 000 підземних поштовхів: на ісландському півострові Рейк'янес чекають виверження

Ісландці на півострові Рейк'янес уже забули про нормальний сон. За останні три тижні тут сталося 40..

Дата завантаження: 2024-03-19

video

Ісландці на півострові Рейк’янес уже забули про нормальний сон. За останні три тижні тут сталося 40 тисяч підземних поштовхів. Це більше, ніж за весь минулий рік. Найважче жителям Гріндавіка.

[Раннвейг Гвюдмюндсдоттір, жителька Гріндавіка]:
«У Гріндавіку зараз не дуже комфортно. Усі недосипають, бо трясе весь день, а вночі один поштовх сильніший за інший. Деякі досягають трьох балів, деякі — понад чотирьох. Сьогодні стався землетрус магнітудою 5,4. З полиць усе попадало».

Через Рейк’янес проходить лінія Серединно-Атлантичного хребта. У цій ділянці на дні Атлантичного океану розходяться тектонічні плити. Тому на півострові постійно фіксують вулканічну активність. За словами науковців, нинішні підземні поштовхи спричинені рухом магми. Зараз вона розташована на глибині 1 кілометр.

[Сігрідюр Крістьянсдоттір, геофізик]:
«Сталося вісім землетрусів інтенсивністю понад 5 балів і коло 50 підземних поштовхів силою 4 бали. Це висока активність, і ми раніше не фіксували подібного на Рейк’янесі. Про таке не згадується ні в наукових, ні в історичних записах».

Учені чекають, що підземні поштовхи закінчаться виверженням місцевих вулканів.

[Сігрідюр Крістьянсдоттір, геофізик]:
«Зараз ми просто чекаємо й спостерігаємо, чи вийде магма на поверхню. І щойно це станеться, сейсмічна активність, імовірно, знизиться. Думаю, люди зітхнуть з полегшенням. Я знаю, що жителі Гріндавіка трохи втомилися».

На початку березня влада попередила місцевих жителів про можливе виверження. За потреби людей евакуюють на морських кораблях.

Однак такого лиха, як під час виверження Е́йяф’ятлайокютля у 2010 році, тут не чекають. Тоді викид хмари вулканічного попелу порушив міжнародне авіасполучення всієї Північної Європи.

[Сігрідюр Крістьянсдоттір, геофізик]:
«Це буде невелике виверження. На поверхні з’являться тріщини, через які поллється магма. Це буде досить мальовниче видовище. Великих викидів не відбудеться, бо тут немає льодовикової води».

Вулканологи прогнозують, що лавові фонтани під час виверження будуть від 20 до 100 метрів заввишки.
Коротке посилання на цю сторінку:

40 000 підземних поштовхів: на ісландському півострові Рейк’янес чекають виверженняТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіМер Нью-Йорка виганяє торговців із Бруклінського мостуМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Рясні снігопади та крижаний дощ: Європа переживає транспортний колапсЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроНа АЕС «Фукусіма-1» стався витік радіоактивної водиУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: