26.06.2024
Телеканал NTD

Єгипет готується відкрити нову столицю країни

Єгипет готується відкрити нову столицю країни

Далеко від густонаселеного й завантаженого Каїра в єгипетській пустелі зводять нову столицю країни. Як очікується, уже..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Далеко від густонаселеного й завантаженого Каїра в єгипетській пустелі зводять нову столицю країни. Як очікується, уже цього літа тут почнуть працювати перші держслужбовці. А офіційне відкриття міста заплановано на кінець 2021-го.

Будувати урядовий квартал уже майже закінчили. Архітектура віддалено нагадує храми фараонів. Через діловий район пролягатиме монорельсова залізниця. Також там завершують будівництво головного хмарочоса заввишки 385 метрів.

Крім того, у місті буде парк площею коло 10 квадратних кілометрів, а поряд стоятиме величезна мечеть.

Поки це місце називають просто Новою адміністративною столицею. Місто спроєктували як модель високотехнологічного майбутнього Єгипту. Тут планують звести університети, розважальні заклади й дипломатичний квартал.

Контроль над інфраструктурою та безпекою вестимуть в електронному вигляді. Також на дахах будинків установлять сонячні панелі.

[Халед ель-Хуссейні, представник проєкту нової столиці]:
«Ми хочемо облаштувати життя громадян. Хочемо, щоб у новій столиці всі обходилися без готівки. Намагаємося уникнути всіх проблем, які виникали в минулому».

Проєкт президента країни Абделя Фаттаха Ас-Сісі просувається з перебоями. Так, Об’єднані Арабські Емірати обіцяли виділити фінансування у 2015 році, однак потім передумали.

На перший етап будівництва армія й уряд Єгипту виділили коло 25 мільярдів доларів. Вдалося отримати й деякі іноземні позики. Приміром, діловий квартал частково зводять за гроші китайських партнерів.

Утім, неясно, як швидко центр тяжіння зміститься з Каїра до нової столиці, яка за 45 кілометрів від Нілу. Поки обабіч шосе, що веде до нового міста, тисячі житлових будинків стоять пусткою.

Діловий квартал міста планують добудувати у 2023 році.

Багато хто згоден із заявами Сісі про те, що нова столиця допоможе розвантажити переповнений Каїр. Однак є і побоювання, що не всі зможуть собі дозволити переїхати до нового високотехнологічного міста.
Коротке посилання на цю сторінку:

Єгипет готується відкрити нову столицю країниТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судНа Канарських островах протестують проти масового туризмуВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посуд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: