25.05.2024
Телеканал NTD

Екологи закликають не зривати й не купувати первоцвіти

Екологи закликають не зривати й не купувати первоцвіти

Екологи закликають українців не збирати проліски та інші квіти, які з'являються ранньою весною. На початку березня..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Екологи закликають українців не збирати проліски та інші квіти, які з’являються ранньою весною. На початку березня зазвичай настає час «квіткових браконьєрів». Природозахисники кажуть, що збирання цих червонокнижних квітів завдає непоправної шкоди всій екосистемі.

[Андрій Хрутьба, представник нацпарку «Голосіївський»]:
«Ці квіти мають дуже велику екологічну роль. Коли природа тільки-но прокидається, тим же комахам, ссавцям, звірам, потрібна якась їжа; комахам потрібен пилок. Вони всі спали взимку, а зараз прокинулися, і це те, що дає їм на старті добре почати свою діяльність».

За словами екологів, якщо не спиняти браконьєрів, з часом первоцвіти можуть зникнути взагалі. Природозахисники кажуть, що запобігти цьому може кожен.

[Галина Бузан, природозахисниця]:
«Кожен із нас може допомогти: просто не купувати цих квітів, не створювати попиту — тоді не буде пропонування. Розумію, що це все прекрасно, ніжно, дуже добре й романтично, проте такими вчинками ми популяризуємо знищення природи й просто знищуємо червонокнижні рослини».

За незаконне збирання рослин в Україні передбачено адміністративне покарання і штраф.

[Андрій Хрутьба, представник нацпарку «Голосіївський»]:
«За одну квітку можуть присудити від 52 до 100 гривень, а в букеті зазвичай може бути 15–20 квіток».

До того ж, якщо рослину зірвати, порушується процес розмноження.

[Галина Бузан, природозахисниця]:
«Одна зірвана квітка, один зірваний пролісок — це 50 пролісків, які не виростуть. Їм ця квітка не дасть життя. Крім того, коли браконьєри зривають ці квіти в лісі, вони витоптують дуже багато цибулин, які навіть не проросли, і вони ніколи вже не проростуть».

Природозахисники закликають людей насолоджуватися природою, не завдаючи їй шкоди.

[Андрій Хрутьба, представник нацпарку «Голосіївський»]:
«До справжньої краси можна доторкнутися лише серцем. Ми закликаємо не зривати, не купувати, не продавати, а якщо бачите, що хтось продає, телефонувати на “102” й чекати поліції».

За словами екологів, щорічно рідкісних квітів стає дедалі менше. Так, за даними національного природного парку «Нижньодніпровський», щорічно в Україні знищують коло 20 мільйонів ранньовесняних квітів різних видів. Чимало з них занесено до Червоної книги України.
Коротке посилання на цю сторінку:

Екологи закликають не зривати й не купувати первоцвітиЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Як у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: