28.02.2024
Телеканал NTD

У Німеччині винесли перший вирок у справі про тортури у в’язницях Сирії

У Німеччині винесли перший вирок у справі про тортури у в'язницях Сирії

Суд німецького міста Кобленц виніс обвинувальний вирок колишньому силовику президента Сирії Башара аль-Асада. Його засудили до..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Суд німецького міста Кобленц виніс обвинувальний вирок колишньому силовику президента Сирії Башара аль-Асада. Його засудили до чотирьох років і п’яти місяців позбавлення волі за причетність до тортур мирного населення в тюрмах країни.

Це перший у світі вирок за злочини проти людяності, учинені в Сирії. Воєнний конфлікт триває там уже близько 10 років.

Люди, які пережили тортури в тюрмах Сирії, привітали вердикт.

[Вассім Мукдад, чоловік, що пережив катування в Сирії]:
«Це тільки перший крок. Дорога правосуддя довга. Одна з цілей — змусити Башара аль-Асада і його оточення постати перед судом. Для мене це полегшення, але це не кінець. Це тільки початок».

Згідно з вироком, обвинувачений, на ім’я Еяд, арештував щонайменше 30 антиурядових протестувальників на початку війни у 2011 році. Потім відправив їх до розвідувальної служби, де люди зазнали тортур.

Захист Еяда стверджує, що він діяв під тиском свого керівництва. Адвокати домагалися, щоб він проходив тільки як свідок у справі про злочини влади Асада.

[Патрік Крокер, адвокат тих, хто пережив тортури]:
«Важливо те, що ми маємо вирок, який свідчить, що злочини уряду Асада в таємних в’язницях — це злочини проти людяності. Це перший такий вердикт у світі».

Прокуратура подала справу до суду відповідно до законів про універсальну юрисдикцію Німеччини. Вони дають змогу розслідувати злочини проти людяності, скоєні в будь-якій точці світу.

[Джаспер Клінге, головний громадський обвинувач]:
«Це сигнал для злочинців у Сирії та в інших країнах: кожен, хто порушує міжнародні права людини, за це відповідатиме».

Вердикт дає надію приблизно 800 тисячам сирійців, які живуть у Німеччині та домагаються створення трибуналу для розслідування катувань, учинених на їхній батьківщині. Однак поки їхні спроби були безуспішними. Сам уряд Асада звинувачення в тортурах відкидає.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Німеччині винесли перший вирок у справі про тортури у в’язницях СиріїООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїНирки — у центрі нової кризи в НепаліЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусу19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до Іраку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: