29.03.2024
Телеканал NTD

Фейсбук позбавив австралійців можливості ділитися новинами

Фейсбук позбавив австралійців можливості ділитися новинами

У четвер австралійці, прокинувшись, з подивом виявили, що більше не можуть переглядати новинний контент на фейсбуці..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

У четвер австралійці, прокинувшись, з подивом виявили, що більше не можуть переглядати новинний контент на фейсбуці або ділитися ним на сторінках соцмережі. Компанія Марка Цукерберга ухвалила рішення заблокувати його у відповідь на майбутній закон в Австралії, який зобов’яже її та Гугл платити за новини медіакомпаніям.

Такий крок Фейсбуку вже розкритикували місцеві новинні продюсери, політики й правозахисники. Особливо громадськість континенту обурило те, що стали недоступними й офіційні сторінки урядових сайтів, які мають стосунок до охорони здоров’я та служб безпеки.

[Джош Фрайденберг, міністр фінансів Австралії]:
«Щодо дій Фейсбуку, то він не має рації. Це були непотрібні заходи, грубі заходи, і вони зашкодять репутації соцмережі тут, в Австралії. Вони також вирішили заблокувати доступ до урядових вебсайтів, які мають стосунок до підтримки в період пандемії, психічного здоров’я, екстрених служб, метеорологічного бюро. Закон про ЗМІ абсолютно не стосується цих сторінок».

[Пол Флетчер, міністр комунікацій Австралії]:

«Сьогодні вранці я говорив із Фейсбуком і сказав, що уряд очікує від нього якомога швидшого відновлення роботи цих сторінок. Бути платформою — це велика відповідальність».

Уряд Австралії зазначає, що голова Фейсбуку Марк Цукерберг не попереджав про блокування новинного контенту й зараз із ним ведуть переговори.

[Пол Флетчер, міністр комунікацій Австралії]:
«Гугл і Фейсбук — це важливі складові цифрової екосистеми Австралії. Вони важлива частина економіки. Ми чітко їм сказали, що хочемо, щоб вони й далі працювали в країні. Але ми також чітко зазначили, що, якщо вони хочуть вести бізнес в Австралії, то треба дотримуватися законів цієї країни».

Варто зазначити, що пошуковик «Гугл», який спочатку також виступав проти закону, уже почав укладати договори з австралійськими медіакомпаніями про надання новинного контенту.

Так, він уже домовився з медіахолдингом Руперта Мердока «Ньюс Корпорейшн» (News Corporation). Це відчинить йому двері для публікації статей газет «Сан» (Sun), «Волл-стріт джорнел» (Wall Street Journal), «Таймс» (Times) та «Австраліан» (Australian).

Раніше Гугл погрожував, що заблокує пошуковик на континенті.

Як очікується, закон про ЗМІ в Австралії ухвалять за кілька днів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Фейсбук позбавив австралійців можливості ділитися новинамиБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіРБ ООН вимагає від хуситів припинити напади на кораблі в Червоному моріВ Україні новий головнокомандувачДощі та повені: у Європі розгул стихіїПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїП’ять нових непостійних членів Ради Безпеки ООН почали роботуПодвійний вибух в Ірані під час церемонії: приблизно 100 загиблих, понад 200 пораненихГонконг посилив закон про нацбезпекуПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООН

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: