У Флоренції реставрують перше у світі джакузі

У Флоренції реставрують перше у світі джакузі

У дружини Фердинанда III Луїзи Марії і сестри Наполеона I Елізи Бонапарт є більше спільного, ніж..

Дата завантаження: 2024-04-18

У дружини Фердинанда III Луїзи Марії і сестри Наполеона I Елізи Бонапарт є більше спільного, ніж просто титул герцогині Тосканські. Обидві жили в Палаццо Пітті у Флоренції й обидві обладнали свої ванні кімнати за останнім словом техніки того часу.

А тепер галерея Уффіці вирішила реставрувати спа-центр цього палацу.

[Грета Орланді, реставратор]:
«Ось у нас мармурова ванна з поруччям, прикрашена сухозлітним золотом. Також усі ліпні рельєфи риб нагадують природу й воду».

Тут немає струменів зі стисненим повітрям, але є позолочені сопла у вигляді морських чудовиськ, із яких текла гаряча вода. Тоді це була інновація. Чани зроблено із найдорожчого каррарського мармуру й прикрашено ліпниною. Статуї замовили в найкращих місцевих майстрів.




Також є механізм, який давав змогу герцогині поворотом позолоченої ручки відкривати й закривати жалюзі нагорі.

[Грета Орланді, реставратор]:
«У той час це була дуже сучасна технологія, бо ізсередини, не встаючи й не надягаючи халата, можна було просто повернути ручку, і стулки відкривалися».

Ванну Луїзи Марії називають першим у світі джакузі. Її оточували фрески зі сценами з давньоримських термів.

[Айке Шмідт, директор галереї Уффіці]:
«Це справді було джакузі неокласичного періоду. Звісно, стисненого повітря там бракувало, але з погляду розкоші там були оригінальні скульптури найвідоміших художників того часу».

Влада міста сподівається, що незабаром, після копіткої роботи над ліпниною і фресками, цю пишноту знову відкриють для огляду.