26.02.2024
Телеканал NTD

Майк Пенс відмовився усувати Дональда Трампа за допомогою 25-ї поправки

Майк Пенс відмовився усувати Дональда Трампа за допомогою 25-ї поправки

Віцепрезидент Майк Пенс сказав, що відмовляється застосувати 25-ту поправку до конституції США, щоб зняти з посади..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Віцепрезидент Майк Пенс сказав, що відмовляється застосувати 25-ту поправку до конституції США, щоб зняти з посади Дональда Трампа. Він також зазначив, що це був би жахливий прецедент.

«Я не вважаю, що такі дії були б в інтересах нашої країни або відповідали б нашій конституції».

25-ту поправку ухвалили 1967 року. У ній ідеться, що якщо віцепрезидент країни й велика частина уряду згодні, що президент не відповідає вимогам своєї посади, то його можуть усунути від влади, а сам віцепрезидент виконуватиме його обов’язки.

Пенс написав: «Як ви добре знаєте, 25-ту поправку створили на випадок недієздатності президента. Згідно з нашою конституцією, 25-ту поправку не можна використовувати для покарання або узурпації влади. Використання її таким чином було б жахливим прецедентом».

Пенс також закликав кожного члена Конгресу уникнути дій, які й надалі сприяли б розколу в країні та провокували невдоволення.

7 січня спікер нижньої палати Ненсі Пелосі сказала, що Конгрес може оголосити другий імпічмент Трампу, якщо Пенс не застосує 25-ту поправку, щоб зняти президента з посади. Це вона пояснює тим, що заяви президента нібито стали причиною вторгнення до Капітолія 6 січня.

Трамп у той час у постах і відеозверненнях неодноразово закликав своїх прихильників до миру й засуджував насильство. Проте Пелосі й лідер демократичної меншості в сенаті Чак Шумер звинуватили президента в провокуванні насильства.

Інцидент у Капітолії перервав важливе засідання законодавців, на якому підраховували голоси виборників від кожного штату щодо двох кандидатів. Під час сутичок із поліцією всередині будівлі одну жінку застрелили, також пізніше від травм померло двоє поліціянтів, десятки було поранено.

Хто спровокував насильство, невідомо. Люди, які увірвалися до Капітолія, були схожими на прихильників Трампа. Однак є свідчення, що провокації планували члени організацій «Антифа» і Black Lives Matter.

Варто зазначити, що другий імпічмент, найімовірніше, спіткає доля першого. У сенаті більшість мають республіканці. До того ж верхня палата до 19 січня не засідає. А на 20-те вже заплановано інавгурацію Джо Байдена.
Коротке посилання на цю сторінку:

Майк Пенс відмовився усувати Дональда Трампа за допомогою 25-ї поправкиВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїІзраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла ГаніїФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: