25.08.2024
Телеканал NTD

Правозахисники констатують посилення порушень прав людини в Китаї

Правозахисники констатують посилення порушень прав людини в Китаї

Порушення прав людини посилилися в усіх сферах китайського суспільства. Про це повідомляє правозахисна організація Human Rights..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Порушення прав людини посилилися в усіх сферах китайського суспільства. Про це повідомляє правозахисна організація Human Rights Watch. У середу вона опублікувала свій щорічний звіт про становище з правами людини у світі.

Згідно з документом, Комуністична партія Китаю посилила тиск у всій країні, особливо в регіоні Сіньцзян, де щонайменше мільйон уйгурів тримають у так званих центрах перевиховання.

[Яцю Ван, представниця Human Rights Watch]:
«У кожному аспекті китайського суспільства можна побачити, як партія стає дедалі нетерпимішою до будь-якої незалежної діяльності: чи це наука, преса, інтернет, чи група громадського суспільства».

Також ситуація погіршилася в Гонконзі, де торік улітку Пекін запровадив закон про національну безпеку. Це дало змогу розпочати хвилю масових арештів, а також заглушити голоси демократичних активістів і політиків.

[Мая Ван, представниця Human Rights Watch]:
«Запровадження закону про національну безпеку 30 червня значно змінило ландшафт гонконзького суспільства й життя, а також того, що люди звикли робити, наприклад вільно коментувати політику на вулицях Гонконгу. Тепер це неможливо».

До слова, 14 січня гонконзькі ЗМІ повідомили про черговий масовий арешт. Поліція схопила 11 осіб, звинувативши їх у допомозі групі з 12 продемократичних активістів, заарештованих раніше.

12 гонконжців намагалися втекти з країни в серпні після того, як було ухвалено закон про національну безпеку. Їм висували звинувачення в участі в несанкціонованих акціях протесту.

Під час нинішніх арештів серед затриманих також опинився адвокат, який консультував 12 арештованих активістів.

Варто зазначити, що 10 з 12 активістів китайський суд позбавив волі на термін від семи місяців до трьох років. Двох повернули додому до Гонконгу, бо під час арешту вони були неповнолітніми.

Ця справа привернула пильну увагу міжнародної спільноти. Так, США у зв’язку із цим запровадили щодо Китаю додаткові санкції.
Коротке посилання на цю сторінку:

Правозахисники констатують посилення порушень прав людини в КитаїСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeГонконг посилив закон про нацбезпекуВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспорою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: