26.11.2024
Телеканал NTD

Жительці Уханя дали чотири роки в’язниці за повідомлення про епідемію

Жительці Уханя дали чотири роки в'язниці за повідомлення про епідемію

Китайський суд виніс вирок 37-річній громадянській журналістці Чжан Чжань. Їй дали чотири роки тюрми за те,..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Китайський суд виніс вирок 37-річній громадянській журналістці Чжан Чжань. Їй дали чотири роки тюрми за те, що вона однією з перших почала публікувати повідомлення з міста Ухань на початку епідемії.

Місто стало центром і місцем походження пандемії. Жінка намагалася розповісти, що насправді там відбувається, бо центральна влада контролювала всю інформацію і намагалися заглушити тих, хто був не згоден з офіційною статистикою.

Як сказав адвокат жінки, формальне звинувачення звучить як «поширення чуток і створення неприємностей».

Біля будівлі суду в Шанхаї посилили охорону. Та це не злякало прихильників Чжан Чжань.

[Шан Шенчжао, прихильник Чжан Чжань]:
«Я прийшов, щоби спробувати її побачити. Я щойно туди ходив, але співробітники мені сказали, що побачити її не вийде, зокрема через кримінальну справу».

Чжан Чжань була єдиною, хто казав правду. Однак стала першим громадянином Китаю, кому публічно винесли за це вирок.

А першим, хто відкрито заявив про можливу епідемію, був офтальмолог з Уханя Лі Веньлян. У грудні 2019 року він помітив у своїх пацієнтів схожі симптоми респіраторного захворювання й написав про це колегам у чат. Після цього його викликали до поліції і змусили написати зізнання, що він нібито поширював брехню, щоби порушити громадський порядок. Пізніше лікар сам помер від коронавірусу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Жительці Уханя дали чотири роки в’язниці за повідомлення про епідеміюГонконг посилив закон про нацбезпекуТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у Китаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: