29.03.2024
Телеканал NTD

Садир Жапаров здобув упевнену перемогу на виборах президента Киргизстану

Садир Жапаров здобув упевнену перемогу на виборах президента Киргизстану

Націоналістичний політик Садир Жапаров здобув упевнену перемогу на виборах президента в Киргизстані. Він набрав майже 80..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Націоналістичний політик Садир Жапаров здобув упевнену перемогу на виборах президента в Киргизстані. Він набрав майже 80 % голосів.

[Садир Жапаров, переможець виборів президента в Киргизстані]:
«Шановний киргизький народе, шановні журналісти, я глибоко вдячний вам за підтримку моєї кандидатури. Ваші голоси, віддані за мене, додали мені ще більше сил і впевненості. Я зроблю все, що зможу, щоб виправдати вашу довіру».

Усього у виборах брало участь 17 кандидатів. За даними Центрвиборчкому, на другому місці — лідер партії «Єдиний Киргизстан» Адахан Мадумаров. Його підтримало майже 7 % виборців.

Одночасно в Киргизстані пройшов референдум про форму правління. Згідно з попередніми підрахунками, понад 80 % громадян обрало президентську форму правління, і приблизно 11 % — парламентську. Проти обох варіантів проголосувало більш як 4 % громадян.

Водночас опоненти Жапарова не визнають результатів президентських виборів, які пройшли достроково. Необхідність їх проведення виникла після того, як торік у жовтні президент Сооронбай Жеенбеков подав у відставку. Перед цим півтора тижня тривали протести, які виникли через невдоволення результатами парламентських виборів.

На них із 16 партій тільки чотири пройшли до парламенту, і з них лише одна була опозиційною. Потім ЦВК скасувала результати голосування.

Під час протестів опозиціонери звільнили з тюрми Садира Жапарова. Він відбував термін за звинуваченням в організації протестів у Караколі й спробі взяти в заручники губернатора.

Депутати парламенту призначили Жапарова на посаду прем’єр-міністра країни. А після відставки Жеенбекова він почав виконувати обов’язки президента.

У листопаді Жапаров вирішив брати участь у президентських виборах, тому склав із себе повноваження тимчасового голови Киргизстану й призупинив виконання обов’язків прем’єра.

Жапаров обіцяє боротися з корупцією, створювати робочі місця та збільшувати добробут людей.

Коротке посилання на цю сторінку:

Садир Жапаров здобув упевнену перемогу на виборах президента КиргизстануСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Туніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоУ Мексиці розділений караван мігрантів знову сформувався й іде до СШАБізнесмен у Беніні отримує з відходів біогаз, який забезпечує сотні будинківМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиБільше, але дрібніші: урожай авокадо в Марокко цьогоріч може встановити рекорд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: