26.01.2024
Телеканал NTD

Прапор і нарти з експедиції Шеклтона передали двом британським музеям

Прапор і нарти з експедиції Шеклтона передали двом британським музеям

Прапор і нарти, що належали супутникам англо-ірландського дослідника Антарктики Ернеста Шеклтона, передадуть двом британським музеям. Ці..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Прапор і нарти, що належали супутникам англо-ірландського дослідника Антарктики Ернеста Шеклтона, передадуть двом британським музеям.

Ці артефакти привіз у середині минулого століття учасник експедиції Ерік Маршалл. Він подарував їх своїй колишній школі.

Тепер ці предмети викупив британський фонд «Національна спадщина» та інші спонсори.

Прапор і нарти використовували під час першої самостійної експедиції Шеклтона на судні «Німрод». Вона тривала з 1907 по 1909 рік.

[Джеремі Мічелл, куратор Національного морського музею]:
«Експедиція на “Німроді” маловідома, хоча сама собою стала досягненням і проклала шлях для спроби дослідника Роберта Скотта досягти Південного полюса. Зрештою від експедиції збереглося дуже мало».

Дослідникам до Південного полюса залишалося йти тиждень, та Шеклтон вирішив повертатися. Він зрозумів, що запасу продуктів і палива на зворотний шлях не вистачить.

[Джеремі Мічелл, куратор Національного морського музею]:
«Якщо прорахувався, то маєш учинити, як Шеклтон: повернути назад. Вони знали, що можуть досягти Південного полюса, але не зможуть повернутися. Потім Шеклтон сказав дружині: “Живий осел кращий за мертвого лева”».

Хоча Шеклтон і не підкорив Південний полюс, та доставив важливу наукову інформацію. Його маршрутом і транспортною стратегією потім скористався британець Роберт Скотт. Він досяг заповітної мети на тиждень пізніше, ніж норвезький мандрівник Руаль Амундсен, але на зворотному шляху загинув разом із командою від голоду, холоду й знемоги.

Нарти тепер стоятимуть у Національному морському музеї, а прапор — в Інституті полярних досліджень імені Скотта.

[Ейліш Макгіннесс, директор фонду «Національна спадщина»]:
«В інтернеті можна знайти зображення багатьох музейних експонатів. Але в деяких є щось таке, що потрібно побачити на власні очі. У цій галереї люди побачать нарти, зможуть уявити їхню історію і трохи до неї наблизитися».

Шеклтон зробив ще дві спроби досягти Південного полюса. Під час однієї його корабель роздавила крига. Дослідник не дістався полюса, але зумів врятувати свою команду. В останній експедиції Шеклтон також не досяг мети, бо дорогою помер від серцевого нападу. Його поховали на острові Південна Джорджія в Атлантиці.
Коротке посилання на цю сторінку:

Прапор і нарти з експедиції Шеклтона передали двом британським музеямЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у ЛіваніІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямСендбординг повертається до НамібіїВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонКубинське болеро внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКООстанню картину Караваджо показали в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: