25.06.2024
Телеканал NTD

Італійські реставратори рятують середньовічні фрески Джотто

Італійські реставратори рятують середньовічні фрески Джотто

Середньовічні фрески Джотто та його учнів рятують від руйнування в базиліці святого Франциска в італійському місті..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Середньовічні фрески Джотто та його учнів рятують від руйнування в базиліці святого Франциска в італійському місті Ассізі. На них зображено сцени з життя Марії Магдалини, а також воскресіння Лазаря.

[Серджіо Фусетті, керівник реставраційних робіт]:
«Ми стоїмо в капелі Марії Магдалини, у нижній частині базиліки святого Франциска в Ассізі. Джотто розписав її відразу після капели Скровеньї (в Падуї) в 1307 році. Капелу Скровеньї було завершено в 1305-му. Джотто прибув сюди в 1307-му, щоб створити серію прекрасних фресок».

Кілька років тому фахівці з’ясували, що тиньк разом із розписом відшаровується від стін. У цій місцевості періодично стаються землетруси, і фрески можуть розсипатися навіть за слабких поштовхів. Вирішили провести реставрацію — першу за півстоліття.

[Серджіо Фусетті, керівник реставраційних робіт]:
«Очистивши поверхню, ми переходимо до ущільнення. Ми пробиваємо крихітні отвори, використовуючи пластиковий шприц. Такими ж роблять ін’єкції. А ми вводимо сполучний матеріал з акрилової смоли».

Джотто ді Бондоне — італійський художник та архітектор. Він став основоположником епохи Проторенесансу. Замість плоских іконописних зображень майстер створював об’ємні та реалістичніші.

Реставратори мають роботу з фресками за велику честь.

[Сара Панціно, реставратор]:
«Ми усвідомлюємо це щодня. Водночас це велика відповідальність, бо ми безпосередньо контактуємо з творами мистецтва й можемо розуміти й відкривати їх для себе».

Базиліку святого Франциска звели в період з 1228 по 1253 рік. Її прикрашають десять тисяч квадратних метрів фресок, написаних майстернею Джотто, а також художниками Чімабуе, Сімоне Мартіні та П’єтро Лоренцетті.

[Серджіо Фусетті, керівник реставраційних робіт]:
«Кожен, хто називає себе художником, має приїхати до базиліки, бо тут зібрано всю історію середньовічного мистецтва».

Базиліку разом із монастирем Сакро-Конвенто в Ассізі внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

Італійські реставратори рятують середньовічні фрески ДжоттоВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіКарнавал у Венеції може стати «платним»Фестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіРозкішний бал-маскарад став окрасою Венеційського карнавалуМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: