29.12.2024
Телеканал NTD

ЮНЕСКО поповнила свій список нематеріальної спадщини

ЮНЕСКО поповнила свій список нематеріальної спадщини

ЮНЕСКО поповнила свій перелік нематеріальної культурної спадщини. До списку з 32 позицій, зокрема, увійшла настільна киргизька..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

ЮНЕСКО поповнила свій перелік нематеріальної культурної спадщини. До списку з 32 позицій, зокрема, увійшла настільна киргизька й казахська гра тогуз коргоол.

У її основу покладено число 9, яке тюрки й монголи вважають священним. Гра розвиває математичне мислення й виховує витримку. Також вона допомагає розвивати усний рахунок, за що її ще називають «алгеброю чабанів».

[Камчібек Касимов, президент федерації тогуз коргоол Киргизстану]:
«Грі тогуз коргоол дуже багато років. І маємо факти, що мінімум 2400 років тому вже грали у цю гру. Фрагмент дошки зберігається в історичному музеї».

У подібні ігри грають ще в Туреччині й Монголії. У давнину замість кульок використовували камінці та шкаралупу горіхів.

У Киргизстані є коло 10 тисяч професійних гравців у тогуз коргоол дев’яти вікових груп. Загалом у світі в неї грають у 50 країнах. Міжнародні чемпіонати влаштовують не лише в Азії, але й у Європі.

Онлайн-засідання комітету ЮНЕСКО тривало з 14 по 19 грудня.

Під час нього поповнити список вирішили й давньою технікою виготовлення кераміки. Це унікальне ремесло невеликого села на заході Сербії. 25 років тому гончарство в Злакуші майже повністю зникло. Однак потім там провели міжнародне змагання. Тепер щодня свою продукцію тут виробляє коло 40 майстрів.

[Горан Савич, гончар]:
«Місцеві жителі не мали іншого способу заробити, крім як цим давнім ремеслом. Вони використовували коней і волів, щоби перевозити свою продукцію до центральної Сербії, до Бієліни та Сараєва в Боснії».

Унікальність цієї кераміки в суміші місцевої високоякісної глини й кальцитового каменю в пропорції один до одного. Також техніка включає пошарове укладання.

А це Італія. А точніше, Венеціанська лагуна. Місцеву традицію виробництва скляних намистин також додали до списку. Технологія складна й включає роботу з іншими матеріалами, такими як золото й срібло. Деяким стрижням, які використовують для виготовлення намистин у місті Мурано, сотні років.

Загалом до списку з 32 позицій увійшло три елементи, які потребують негайної охорони, і ще 29, які потрапили до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЮНЕСКО поповнила свій список нематеріальної спадщиниМедитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкіл2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігорФігури людей із сірників та пап’є-маше робить хорватський скульпторДва індійські ресторани судяться через куряче каріВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в Римі«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: