19.05.2024
Телеканал NTD

На виборах у Молдові перемагає опозиційний проєвропейський кандидат Мая Санду

На виборах у Молдові перемагає опозиційний проєвропейський кандидат Мая Санду

Опозиційний кандидат Мая Санду перемагає в другому турі президентських виборів у Молдові. Її суперником був чинний..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Опозиційний кандидат Мая Санду перемагає в другому турі президентських виборів у Молдові. Її суперником був чинний президент Ігор Додон.

За даними виборчої комісії, Санду набирає більш як 57 % голосів, Додон — близько 42 %.

[Мая Санду, кандидат у президенти Молдови]:
«Довіра, яку мені виразили виборці, — для мене велика честь. Вона мотивує нас і далі проводити реформи політичного класу. Для мене мандат президента — це не приз і не привілей. Це величезна відповідальність. Я розумію, що переді мною лежать чотири роки напруженої роботи з реструктуризації урядових установ».

Ігор Додон, хоч і привітав свою суперницю Санду з попередньою перемогою, проте заявив про численні фальсифікації, а також про те, що буде відстоювати голоси своїх виборців у судах країни.

[Ігор Додон, чинний президент Молдови]:

«Наш виборчий штаб під час президентських виборів зареєстрував небувалу кількість порушень. Ми маємо на увазі, що громадянам Молдови, які живуть на лівому березі Дністра, блокували шлях на виборчі дільниці, а ще говоримо про організоване доставлення виборців у країнах ЄС та словесне втручання європейських чиновників із метою вплинути на вибори».

Мая Санду дотримується проєвропейської політики. Вона працювала радником виконавчого директора Світового банку у Вашингтоні. В уряді Молдови обіймала посаду міністра освіти, а також голови кабміну.

Вона обіцяє налагоджувати відносини з ЄС, а також із найближчими сусідами — Румунією та Україною.

Щодо Ігоря Додона, то він має проросійську спрямованість. Його ще звинувачують у тісних зв’язках та просуванні інтересів олігарха Володимира Плахотнюка.

До виборів Санду обіцяла провести дострокові парламентські вибори. Однак зробити це буде непросто. Відповідно до закону країни, щоби призначити вибори, потрібна підтримка більшості депутатів. Але найбільшою парламентською фракцією є Партія соціалістів Республіки Молдова, яка підтримує Ігоря Додона. А посаду прем’єр-міністра обіймає колишній радник президента Йон Кіку.
Коротке посилання на цю сторінку:

На виборах у Молдові перемагає опозиційний проєвропейський кандидат Мая СандуЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїВ Улан-Баторі внаслідок вибуху автоцистерни спалахнула багатоповерхівкаПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: