11.05.2024
Телеканал NTD

Італійський астронавт згадує дві свої місії та інцидент у відкритому космосі

Італійський астронавт згадує дві свої місії та інцидент у відкритому космосі

Лука Пармітано — колишній італійський пілот. У травні 2009 року він став астронавтом від Європейського космічного..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Лука Пармітано — колишній італійський пілот. У травні 2009 року він став астронавтом від Європейського космічного агентства. У підсумку він провів на Міжнародній космічній станції 366 днів. Це більше, ніж будь-хто з астронавтів ЄКА.

2 листопада відзначають 20 років постійної присутності людей в орбітальній лабораторії. Пармітано згадує дві свої місії.

Уперше він полетів на МКС у 2013 році. Удруге — у 2019 вже як командир екіпажу. Він став першим італійцем, а також третім європейцем, який обійняв цю посаду.

[Лука Пармітано, астронавт ЄКА]:

«Програма МКС — це найбільший приклад того, що люди й країни можуть зробити, якщо мають спільну мету. Я завжди кажу, що є два шляхи об’єднати людей. Перший — це створити ворога чи об’єднати людей проти спільного ворога. Другий підхід позитивніший. Треба створити спільну мету, спільну мрію».

Пармітано здобув на станції багато корисного досвіду. Наприклад, першим спік космічне печиво. Для цього знадобилося дві години й спеціальна піч.

Він каже, що космічний політ — це також виклик для тіла людини.

[Лука Пармітано, астронавт ЄКА]:
«Нестача гравітації змушує кров трохи перетікати до верхньої частини тіла. Обличчя округлюється, шкіра натягується. Трохи схоже на відчуття, коли на землі стоїш вниз головою. Але за кілька тижнів адаптуєшся і звикаєш».

Під час другої місії на МКС Пармітано чоти рази виходив у відкритий космос, щоб відремонтувати датчик космічного випромінювання.

Тоді він трохи нервувався, бо ще пам’ятав інцидент 2013 року, коли під час виходу в космос у його шоломі з’явилася вода. Операцію одразу ж перервали.

Повернутися на МКС Пармітано допоміг астронавт Кріс Кессіді, який був поруч. Тієї миті італієць не міг ні чути, ні говорити.

[Лука Пармітано, астронавт ЄКА]:
«Я думав: “Що робити? Що я можу зробити? Як вчинити, щоб урятувати своє життя?” І починаєш діяти крок за кроком».

З 1 вересня Пармітано працює головою відділу астронавтів у Європейському космічному агентстві. Найближчими роками він переважно ділитиметься досвідом із тими, хто готується полетіти в космос.
Коротке посилання на цю сторінку:

Італійський астронавт згадує дві свої місії та інцидент у відкритому космосіУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітниківЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадВиснажлива спека заважає філіппінським школярам здобувати знанняСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати воду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: