26.05.2024
Телеканал NTD

Літальному автомобілю Pal-V Liberty дозволили їздити дорогами ЄС

Літальному автомобілю Pal-V Liberty дозволили їздити дорогами ЄС

Літальний автомобіль Liberty, який створила нідерландська компанія Pal-V, зможе легально їздити дорогами Євросоюзу. Дозвіл видав Генеральний..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Літальний автомобіль Liberty, який створила нідерландська компанія Pal-V, зможе легально їздити дорогами Євросоюзу. Дозвіл видав Генеральний директорат з мобільності Нідерландів. Однак для польотів потрібно пройти сертифікацію в Європейському агентстві авіаційної безпеки.

Отримати дозвіл на пересування дорогами було складно.

[Роберт Дінгемансе, голова компанії Pal-V]:
«Вимоги до наземного й повітряного транспорту ніколи не поєднували. Тому нам довелося виконати 5000 вимог. Це дуже складна головоломка».

Liberty — це триколісний двомісний автомобіль, який можна перетворити на автожир. Виробникові довелося зробити свій транспорт компактним і маневровим, продумати питання безпеки й подбати, щоб він не створював багато шуму.

Літальне авто на дорогах розганяється до 160 кілометрів за годину, у повітрі — до 180. Одного бака пального вистачить на 500 кілометрів перельоту. На перетворення на автожир чи назад треба близько десяти хвилин. Liberty злітає й сідає вертикально.

Компанія спочатку випустить обмежену серію з 90 екземплярів за ціною 500 тисяч євро. Потім автомобілі коштуватимуть 400 тисяч.

[Роберт Дінгемансе, голова компанії Pal-V]:
«Нідерланди — невелика країна, і тут небагато злітно-посадкових смуг. Але в нас уже забронювали понад 30 автомобілів. Ми такого не очікували».

Liberty не стане масовим автомобілем. Щоб ним керувати, потрібна ліцензія пілота. До того ж ціна висока. Але під час пандемії ним стали більше цікавитися.

Літальні автомобілі зараз розробляє багато компаній. Але, на думку аналітиків, для деякого транспорту будуть потрібні роки, перш ніж з’являться закони, які дозволять його використовувати.

[Девід Глів, дослідник безпеки польотів]:
«Нідерландська компанія, безумовно, розширила кордони. І вважаю, що вона обрала розумний і безпечний шлях до здобуття нормативної сертифікації. <…> Ми вже бачили багато інших компаній, які створюють дрони у вигляді іграшки, а не у вигляді практичного літального й керованого транспортного засобу».

Pal-V планує почати випускати літальні авто у 2022 році.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: