26.08.2024
Телеканал NTD

Хорватія прагне стати лідером із виробництва оливкової олії

Хорватія прагне стати лідером із виробництва оливкової олії

Хорватський півострів Істрія, що в Адріатичному морі, прагне вийти на перше місце у світі з виробництва..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Хорватський півострів Істрія, що в Адріатичному морі, прагне вийти на перше місце у світі з виробництва оливкової олії. І він має всі шанси. 2020 року Flos Olei — міжнародний путівник із цієї продукції — знову назвав його найліпшим у світі регіоном для виробництва оливкової олії першого віджиму. Цю першість він утримує вже шостий рік поспіль.

[Денис Івосевич, голова туристичного управління Істрії]:
«Маємо понад 70 видів олії, і ми постійно перемагаємо. Нас включають до списку з 500 найліпших виробників оливкових олій світу. З 2005 року в спеціалізованому путівнику ми щороку посідаємо перші місця щонайменше в одній категорії».

Загалом путівник містить більш як 70 невеликих підприємств Істрії, що виробляють оливкову олію.

Експерти кажуть, що тутешня олія настільки якісна, бо на півострові немає масового виробництва.

[Мануель Грубич, власник заводу з виробництва олії]:
«Нам пощастило з місцем розташування й рельєфом. У нас велика різноманітність видів і немає масового виробництва. Ми виробляємо небагато. Наприклад, оливкові плантації належать сімейним компаніям. Урожай збираємо вручну й одразу переробляємо».

Мирослав Пілсен за професією юрист. Однак 20 років тому він створив оливкову плантацію. Його компанія щороку виробляє близько 2000 літрів високоякісної оливкової олії. Продають її приблизно по 94 долари за літр.

Пілсен каже, що визнання міжнародного путівника допомагає місцевому туризму.

[Мирослав Пілсен, виробник оливкової олії]:
«Не кожна країна це має. Скрізь є клуби, море і так далі. Але не всі країни мають таку оливкову олію й оливки. І це впливає на туризм. Ми бачимо, що люди вважають Істрію туристичним напрямком. І це також місце найкращої оливкової олії».

Торік Хорватія виготовила 3500 тонн оливкової олії. Проте ці обсяги поки не можуть зрівнятися з виробництвом в Іспанії, яке вважають найбільшим у світі. Там щороку роблять понад 1,3 мільйона тонн олії.

На Іспанію припадає більш ніж половина всієї оливкової олії, виробленої в ЄС. За нею іде Італія, Греція та Португалія.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: