29.10.2024
Телеканал NTD

МВФ: спад в економіці у 2020 буде не таким катастрофічним, як передбачали раніше

МВФ: спад в економіці у 2020 буде не таким катастрофічним, як передбачали раніше

Прогноз світової економіки не такий катастрофічний, як передбачали раніше. Про це заявила головний економіст Міжнародного валютного..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Прогноз світової економіки не такий катастрофічний, як передбачали раніше. Про це заявила головний економіст Міжнародного валютного фонду Гіта Гопінат. За її словами, загальний спад у 2020 році становитиме 4,4 %. Раніше в червні очікували, що цей показник досягне 5,2 %. Тоді карантинні заходи в усьому світі були на своєму піку.

Водночас, на думку економістів, у 2021 році світова економіка повернеться до зростання в 5,2 %. Це трохи нижче за червневий прогноз. Причина у великих труднощах, з якими зіткнулося багато ринків, що розвиваються, і в сповільненні скасування карантинних обмежень через другу хвилю пандемії.

За словами Гіти Гопінат, зменшити збитки від епідемії допомогла фінансова допомога, загальний обсяг якої становить 12 трильйонів доларів. Також уряди країн провели небувале пом’якшення грошово-кредитної політики.

Гопітан уважає, що подолати найгіршу економічну кризу із часів Великої депресії 30-х років можна лише перемігши сам вірус.

[Гіта Гопінат, головний економіст МВФ]:
«Через вірус вводять місцеві карантинні обмеження. Якщо ситуація погіршиться, а лікування й вакцини не буде, то економічні збитки зростуть, що спричинить спад на фінансових ринках».

Гопінат також попередила про дедалі більший розрив між розвиненими й бідними країнами. Другі відновлюються набагато повільніше.

Тим часом директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва вважає, що завдяки пандемії, можливо, удасться виправити наявні проблеми.

[Крісталіна Георгієва, директор-розпорядник МВФ]:
«Треба побудувати стійкішу й інклюзивнішу економіку. Криза — це наш шанс. Дослідження показують, що державні інвестиції, особливо в екологічні проекти й цифрову інфраструктуру, можуть змінити правила гри, бо вони можуть створити мільйони нових робочих місць, добре оплачуваних робочих місць, одночасно підвищуючи продуктивність і доходи».

За словами Георгієвої, за найближчі п’ять років утрати світового виробництва через кризу сягнуть 28 трильйонів доларів. Вона закликала уряди й далі створювати робочі місця й зменшувати державні борги.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: