26.11.2024
Телеканал NTD

Сутички в Нагірному Карабаху: сторони заявляють про десятки загиблих

Сутички в Нагірному Карабаху: сторони заявляють про десятки загиблих

Щонайменше 45 військовиків і кілька цивільних з обох сторін загинули внаслідок сутичок між Вірменією та Азербайджаном...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Щонайменше 45 військовиків і кілька цивільних з обох сторін загинули внаслідок сутичок між Вірменією та Азербайджаном. Бойові дії на лінії зіткнення в Нагірному Карабаху тривають уже кілька днів.

Це найсерйозніше протистояння між двома сусідами з 2016 року. І це велика загроза для стабільності Південного Кавказу, який є коридором для доставляння по трубопроводах нафти й газу на світові ринки.

Невизнана Нагірно-Карабаська Республіка розташована на південному заході Азербайджану. Баку вважає її окупованою територією. Там живуть майже самі вірмени й тільки декілька азербайджанців.

Вірменія вже оголосила мобілізацію всіх чоловіків призовного віку.

[Нікол Пашинян, прем’єр-міністр Вірменії]:
«Я хочу повідомити країнам-співголовам Мінської групи та всій міжнародній спільноті, що ситуація дуже серйозна. Повномасштабна війна в Південному Кавказі, на порозі якої ми стоїмо, може мати непередбачувані наслідки. Вона може вийти за межі регіону й набути масштабнішої форми, поставивши під загрозу міжнародну безпеку й стабільність».

Президент Азербайджану звинуватив у протистоянні сусіда.

[Ільхам Алієв, президент Азербайджану]:
«Цього ранку збройні сили Вірменії, використовуючи різноманітну зброю, зокрема важку артилерію, відкрили вогонь із різних напрямків по наших населених пунктах, а також по позиціях військовиків. Унаслідок обстрілу з боку ворога є жертви серед цивільного населення й армійців».

Президент Азербайджану також сказав, що армія його країни обстрілює військові позиції сусіда, унаслідок чого було знищено майже все розміщене біля кордону озброєння.

Водночас Туреччина оголосила, що підтримуватиме Азербайджан.

[Ібрагім Калин, спікер адміністрації президента Туреччини]:
«Туреччина повністю солідарна з Азербайджаном. Ми підтримуватимемо Азербайджан усіма можливими способами. Ми дві дуже близькі нації. Насправді ми вважаємо один одного однією нацією, але з двома державами. Це дуже унікальні відносини».

Нагірний Карабах відокремився від Азербайджану в ході конфлікту, який спалахнув під час розпаду СРСР у 1991 році. У 94-му домовилися про припинення вогню. Однак сутички на лінії зіткнення спалахують і досі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сутички в Нагірному Карабаху: сторони заявляють про десятки загиблихПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуФранцузькі фермери досі блокують дороги, що ведуть до ПарижаУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуАфіни накрила пилова буря із Сахари

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: