Любителів гостренького запрошують на дегустацію в британському Бедфорді. Тут можна покуштувати всілякі сорти пекучого перцю.
Сьюзен вибрала перець «шоколадний хабанеро» — один із найгостріших у світі. Його пекучість — 425 тисяч одиниць за шкалою Сковілла.
[Сьюзен Сміт, учасниця дегустації]:
«Прямо зараз він потрапив мені в горло. Ох. Він дуже пекучий. Дуже гарячий “шоколад”».
Джон — постійний учасник фестивалів пекучих перців. Він куштує сорт «каролінський жнець». Його гострота — від одного до двох мільйонів одиниць за шкалою Сковілла. Сім років тому цей сорт занесли до Книги Гіннеса, як найгостріший у світі.
[Джон Дуді, учасник дегустації]:
«У мене все отерпло. Одна з причин, чому я його куштую, — прилив ендорфінів. Цей сорт виявився дуже пекучим, і в мене вже все горить. Бачите, як я рясно пітнію?»
Усі ці перці вже 20 років вирощує Шон Плам. На його фермі тисячі рослин.
[Шон Плам, фермер]:
«Їх легше вирощувати, ніж томати. Ключове — це наш довгий світловий день улітку. Тому перець добре росте. Світловий день триває майже 17 годин, тому, якщо його посадити рано, то до кінця сезону можна виростити багато плодів».
Фермер проводить семінари й екскурсії теплицями з дегустуванням.
[Шон Плам, фермер]:
«Я зовсім не хочу, щоб люди страждали від гостроти. Мені важливо, щоб вони його оцінили й зрозуміли, що перці на смак різні. Саме це я намагаюся підкреслити, але людям потім подобається казати, що скуштували найгостріший перець на планеті».
Біля ферми працює магазин. Тут можна купити всілякі соуси з гострим перцем. Замовлення можна оформити й онлайн.
Коротке посилання на цю сторінку: