29.11.2024
Телеканал NTD

США посилюють санкції проти Ірану

США посилюють санкції проти Ірану

США з 21 вересня запроваджують нові санкції стосовно більш ніж двох десятків людей та організацій, що..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

США з 21 вересня запроваджують нові санкції стосовно більш ніж двох десятків людей та організацій, що беруть участь у ядерних і ракетних програмах Ірану.

Серед них компанії, що виробляють зброю, більш як десять високопосадовців, науковців і експертів із питань ядерного озброєння, а також постачальники товарів подвійного призначення для ракетної програми.

Згідно із джерелами в уряді США, Іран може зібрати достатньо матеріалу, щоб створити ядерну зброю вже до кінця року. Також у Вашингтоні вважають, що Тегеран відновив співпрацю з Північною Кореєю у галузі будівництва ракет великої дальності.

Водночас Вашингтон домагається від ООН, щоб вона теж відновила санкції щодо Тегерана. Згідно з ядерною угодою 2015 року, ембарго ООН на звичайне озброєння закінчується 18 жовтня.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«Іран залишається найбільшим у світі спонсором тероризму. І ми вважаємо неприпустимим, що він і далі безкарно торгує зброєю. Ми зробимо так, щоб ООН повторно запровадила санкції і щоб ембарго на зброю стало постійним».

Утім, інші учасники ядерної угоди й більшість членів Ради Безпеки ООН раніше висловилися проти наміру Сполучених Штатів Америки відновити санкції ООН, а також заявили що цей крок США не має юридичної сили.

2015 року Іран підписав угоду з Росією, США, Великою Британією, Китаєм, Францією та Німеччиною про обмеження своєї ядерної програми. В обмін він дістав послаблення санкцій і доступ на світовий ринок.

Однак у травні 2018 року Дональд Трамп вийшов із договору й відновив санкції США.

Іран, своєю чергою, поступово почав порушувати основні обмеження в рамках угоди. Так, за даними МАГАТЕ, він збільшив обсяг своїх запасів низькозбагаченого урану, а також почав збагачувати уран до вищого рівня.

Як очікується, США запроваджуватимуть санкції і щодо тих, хто купує в Ірану зброю або, навпаки, продає йому якесь озброєння.
Коротке посилання на цю сторінку:

США посилюють санкції проти ІрануФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїУ Польщі арештували ексголову МВС та його колишнього заступника — почалися протестиШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуГубернатор Флориди Рон Десантіс зійшов із дистанції та підтримав Дональда ТрампаАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюКім Чен Ин наказав армії та промисловому сектору готуватися до війниКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тікток

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: