18.02.2024
Телеканал NTD

Ізраїль підписав історичний мир з ОАЕ і Бахрейном

Ізраїль підписав історичний мир з ОАЕ і Бахрейном

Об'єднані Арабські Емірати й Бахрейн підписали з Ізраїлем угоди про нормалізацію відносин. Вони приєдналися до невеликого..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Об’єднані Арабські Емірати й Бахрейн підписали з Ізраїлем угоди про нормалізацію відносин. Вони приєдналися до невеликого списку країн, які порушили тривале табу Близького Сходу й погодилися співпрацювати з Єрусалимом до залагодження палестино-ізраїльського конфлікту.

Церемонію в Білому домі проводив президент США Дональд Трамп, який став натхненником договору.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Ці угоди доводять, що країни регіону відмовляються від провальних підходів минулого. Сьогоднішнє підписання — це історичний крок до нового курсу. Дуже й дуже скоро будуть нові країни, які підуть за цими великими лідерами».

У Білий дім на церемонію прибув прем’єр-міністр Ізраїлю і голови МЗС ОАЕ й Бахрейну.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:

«Мир, який ми сьогодні укладаємо, принесе величезне благословення. Ця угода в майбутньому розшириться й включить інші арабські країни, що назавжди покладе край арабо-ізраїльському конфлікту».

[Шейх Абдулла бін Заїд аль-Нахаян, міністр закордонних справ ОАЕ]:
«Об’єднані Арабські Емірати вірять, що роль Сполучених Штатів Америки на Близькому Сході — позитивна. І ця віра підтверджується угодою, яку ми сьогодні підписуємо в Білому домі».

[Абдуллатіф бін Рашид Альзаяні, міністр закордонних справ Бахрейну]:
«Сьогодні ми показали, що такий шлях можливий і дуже навіть реальний. Кілька років тому ми про це тільки мріяли, а сьогодні цього домоглися. І ми бачимо перед собою неоціненну можливість для миру, безпеки й процвітання нашого регіону».

ОАЕ й Бахрейн стали третьою і четвертою країною арабського світу, які нормалізували відносини з Ізраїлем. Раніше 1979 року це зробив Єгипет, а 1994 — Йорданія.

Палестинське керівництво нову мирну угоду засудило, назвавши її зрадою. Водночас Нетаньягу в межах нормалізації відносин з ОАЕ пообіцяв зупинити план приєднання деяких територій Західного берега річки Йордан.

Під час церемонії підписання з боку Сектора Гази по Ізраїлю випустили ракети. Сирени лунали в містах Ашкелон й Ашдод. Повідомляють про двох постраждалих місцевих жителів.

Водночас Дональд Трамп повідомив, що найближчим часом мирну угоду з Ізраїлем підпише ще від семи до дев’яти арабських країн. І серед них буде Саудівська Аравія.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ізраїль підписав історичний мир з ОАЕ і БахрейномРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахДональд Трамп здобув перемогу на перших президентських праймерізФранцузькі фермери досі блокують дороги, що ведуть до ПарижаВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелекту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: