18.09.2024
Телеканал NTD

Архітектор хоче перетворити зруйнований Могадішо на прекрасне місто

Архітектор хоче перетворити зруйнований Могадішо на прекрасне місто

Могадішо колись називали «білою перлиною Індійського океану». Його прикрашали парки й красиві будівлі. Та за роки..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Могадішо колись називали «білою перлиною Індійського океану». Його прикрашали парки й красиві будівлі. Та за роки громадянської війни місто втратило колишню славу. Повернути її сподівається архітектор Омар Деган.

[Омар Деган, архітектор]:
«Уважаю важливим зберігати культурну ідентичність так само, як і біорізноманіття в природі».

Омар народився в Італії в сім’ї сомалійських емігрантів. Три роки тому приїхав у Могадішо й відкрив архітектурне бюро. Чоловік хоче облаштовувати місця громадського відпочинку, з яких тут залишився тільки пляж.

[Омар Деган, архітектор]:
«З часом місця громадського відпочинку допоможуть створити атмосферу миру та спокою, яка потрібна Сомалі».

Архітектору обіцяв допомогти мер Могадішо й прем’єр-міністр країни. Однак один загинув від рук терориста, а іншого відправили у відставку.

Зараз місто схоже на фортецю із численними блок-постами. Останніми роками жителів тут дедалі більше, бо сюди переїжджають люди із сільської місцевості. Столицю охопив будівельний бум. Омар докладає зусиль, щоб влада виділила землю й для громадських місць.

[Омар Деган, архітектор]:
«Я повертаюся до коріння Сомалі, дізнаюся про традиції, культуру різних регіонів, а потім намагаюся змінити краєвид міського ландшафту. Це дасть людям змогу стати частиною міста й відчути, що місто належить їм».

Архітектор втілив у життя вже кілька проектів, причому деякі виконав безкоштовно.
Коротке посилання на цю сторінку:

Архітектор хоче перетворити зруйнований Могадішо на прекрасне місто10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміКарнавал у Венеції може стати «платним»Фестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціон

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: