29.09.2024
Телеканал NTD

Український Фаберже робить прикраси з курячих і перепелиних яєць

Український Фаберже робить прикраси з курячих і перепелиних яєць

Ці незвичайні вироби з яєчної шкаралупи ― творіння українського художника Анатолія Бойка з Володимира-Волинського. Тут його..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Ці незвичайні вироби з яєчної шкаралупи ― творіння українського художника Анатолія Бойка з Володимира-Волинського. Тут його називають українським Фаберже. За словами майстра, аналогів його робіт у світі поки немає, адже він використовує власні техніки прикрашення яєць.

[Анатолій Бойко, художник]:
«Народ так придумав, назвав мене українським чи волинським Фаберже. І я гадаю, що цим критеріям треба відповідати. У мене тут усе видно, а Фаберже завжди ховав секрети в яйця. Маю кілька робіт у техніці Фаберже».

Анатолій відшліфовує свою майстерність майже 10 років. Ось одна з робіт із секретом.

[Анатолій Бойко, художник]:
«Дуже довго й копітко я його робив. Тут спеціальна підставка з бурштину, а зверху ― гусяче яйце. Воно відкривається, а всередині ― куряче. Куряче теж відкривається, в середині курячого ― перепелине, прикрашене металом, стразами Сваровські. Воно теж відкривається, і в ньому ― позолочена ікона Божої Матері».

Щоб досягти бажаного результату, Анатолій використовує металеві й алмазні свердла, які часто застосовуються в стоматології. Щоб ніжна шкаралупа не тріснула, роботу слід розділяти на кілька етапів.

[Роман Вислобоков, керівник відділу культури й туризму мерії]:
«Він використовує понад 17 технік, дві з яких ― авторські. Він і художник, і різьбяр. Уміє працювати з будь-яким матеріалом, зокрема і з пластиком. Він уміє побачити як тонку душу в людині, так і те, що інші люди не бачать у якомусь предметі, у якомусь матеріалі».

Перша колекція експонатів із яєчної шкаралупи, прикрашених металом, потрапила до Національного реєстру рекордів України.

[Лана Вєтрова, експерт Національного реєстру рекордів України]:
«Було проведено експертизу, яка засвідчила, що оброблена металом яєчна шкаралупа ― це техніка ноу-хау. У світі такої техніки ми не знайшли».

Коштують ці твори мистецтва близько 500 доларів США за штуку. За ці роки Анатолій продав понад пів тисячі своїх виробів клієнтам з усього світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Український Фаберже робить прикраси з курячих і перепелиних яєцьДва індійські ресторани судяться через куряче каріФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиМодний дім Carolina Herrera показав красу як силуНайбільший у світі айсберг зняли на відео в Західній АнтарктидіЗ вікон знаменитого паризького ресторану буде видно церемонію відкриття Олімпіади-2024Шанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в Італії2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїКупання серед криги: незвичайну розвагу пропонують у Швеції

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: