29.01.2024
Телеканал NTD

Румунські волонтери поновили старовинну вузькоколійку

Румунські волонтери поновили старовинну вузькоколійку

Десятиліттями цей популярний залізничний маршрут сполучав два трансільванські міста — Сібіу та Агніту, відстань між якими..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Десятиліттями цей популярний залізничний маршрут сполучав два трансільванські міста — Сібіу та Агніту, відстань між якими 60 кілометрів.

Деякі колії проклали ще до 1920 року за Австро-Угорської імперії. Згодом вони почали занепадати, і 2001 року державний залізничний оператор CFR офіційно припинив їх використовувати.

Але місцеві жителі не дали старовинній залізниці під назвою Мокеніта зникнути. Вони вирішили власними зусиллями її відновити.

[Міхай Блотор, голова асоціації «Друзі Мокеніти»]:
«Ми з моїм швагром почали 2008 року. Відтоді нам допомогло понад 500 осіб — ентузіастів мого віку. Нам вдалося полагодити сім кілометрів залізниці, яку державний оператор закинув 2001 року».

Спочатку Міхай, інженер за освітою, відвідав Англію та Уельс і довідався все, що потрібно знати про вузькоколійки та паротяги. Потім він створив асоціацію «Друзі Мокеніти», щоб зібрати потрібну суму.

Спочатку гроші надходили від волонтерів. Пізніше приєдналися й приватні компанії.

Наразі залізницю обслуговує приблизно 15 постійних співробітників.

[Діана Ніта, волонтерка]:
«Ми, група ентузіастів, працюємо на вузькоколійці. Я приєдналася до команди у 2015 році. Зараз ми розчищаємо шляхи перед офіційним запуском».

Грошей на паровий двигун команда не мала. Але знайшовся австрійський інженер, який його надав і тепер його обслуговує.

[Георг Оцевар, інженер]:
«Можу сказати, що сьогоднішнє завдання для цього двигуна легке. Узагалі він призначений перевозити до десяти вагонів».

Тепер асоціація сподівається відновити решту залізниці, а також побудувати ангар для паротяга та вагонів. А вузькоколійкою тим часом вже возять перших пасажирів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Румунські волонтери поновили старовинну вузькоколійкуФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїВ Італії вимирають газетні кіоскиУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиМедитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкілФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроМісто льоду та снігу: у Харбіні створюють сотні крижаних та снігових композиційРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: