19.07.2024
Телеканал NTD

Аборигенам Австралії бракує черепашок на намиста

Аборигенам Австралії бракує черепашок на намиста

Для виробників традиційних аборигенних намист із черепашок на австралійському острові Тасманія настали непрості часи. Майстриням дедалі..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Для виробників традиційних аборигенних намист із черепашок на австралійському острові Тасманія настали непрості часи. Майстриням дедалі важче знайти основну сировину для прикрас.

[Лола Гріно, майстриня з виготовлення намист]:
«За моїми прогнозами — надіюсь, хибними — уже за 10 років, якщо ситуація не зміниться, неможливо буде знайти жодної черепашки для намист».

Цю техніку передавали багато поколінь. Майстриня з виготовлення намист Лола Гріно боїться, що її внуки вже не продовжать її справу.

[Лола Гріно, майстриня з виготовлення намист]:
«Лякає думка, що практика виготовлення намист із черепашок забудеться, що ми втратимо її раз і назавжди».

Тепер же син Лоли, Дін, заснував незвичайний проект. Він записує процес виготовлення прикрас на відео. Раніше майстерність передавали особисто, але тепер часу на це вже не залишилося.

[Дін Гріно, син майстрині з виготовлення намист]:
«Це дуже терміново. За останні роки померло кілька старих людей, а з ними пропав величезний багаж знань».

Друга мета проекту — зрозуміти, чому черепашки на узбережжі так швидко зникають і як їх повернути.

Припускають, що основна причина — зникнення заростей бурих водоростей біля східного узбережжя острова.

[Кейн Лейтон, морський еколог]:
«Коли вони зникають, їх змінюють звичайні водорості, які набагато коротші. Тож ми справді втрачаємо щось унікальне. Але знову ж таки ще належить зрозуміти, чи пов’язано це зі зникненням черепашок».

Аборигенні народи все ж сподіваються, що зміна довкілля не позбавить їх традицій.
Коротке посилання на цю сторінку:

Аборигенам Австралії бракує черепашок на намистаУ Великій Британії відзначають 100-річчя лялькового будинку королеви МаріїМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівФігури людей із сірників та пап’є-маше робить хорватський скульпторМедитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкілНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступним

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: