23.08.2024
Телеканал NTD

Заражені комарі мають врятувати сінгапурців від лихоманки денге

Заражені комарі мають врятувати сінгапурців від лихоманки денге

Співробітник управління охорони довкілля відкриває банку, у якій приблизно 150 вирощених у лабораторії самців комарів, і..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Співробітник управління охорони довкілля відкриває банку, у якій приблизно 150 вирощених у лабораторії самців комарів, і випускає їх поруч із житловим кварталом у Сінгапурі.

А таку шестиствольну установку він використовує, щоб розповсюджувати цих комах у житлових багатоповерхівках усього району.

Комарі вилітають і шукають самку. Однак потомства вони не матимуть.

Саме так влада Сінгапуру вирішила боротися з рекордним спалахом лихоманки денге, яку переносять комарі. На волю випускають комах, заражених бактеріями вольбахіями.

[Нг Лі Чінг, голова Інституту охорони здоров’я Сінгапуру]:
«Відкладені яйця не вилупляться. Тож, якщо ми й далі випускатимемо у звичайне середовище комарів із вольбахією, вони почнуть конкурувати з дикими особинами, схрещуватися із самками, і комарів у цьому районі поменшає».

У деяких густонаселених районах, відколи почали застосовувати цей метод, комарів стало на 90 % менше.

[Лім Хвехуа, місцевий житель]:
«Спочатку нам було цікаво, що ж вони таке роблять. Але пізніше я зрозумів, що це щось хороше. Ситуація з денге в Сінгапурі досить серйозна, особливо коли починається спека».

Ця стратегія вже довела свою успішність в Австралії. Та деякі експерти скептично ставляться до її ефективності в густонаселених регіонах, таких як Сінгапур.

[Пол Тамбія, голова Товариства інфекційних захворювань]:
«Навіть якщо людям сказати, що це особливі комарі, вони не зможуть їх відрізнити. Вони не ловитимуть кожну комаху й не перевірятимуть її стать. Вони просто їх уб’ють».

Сінгапур — крихітна острівна держава в Південно-Східній Азії, де живе 5,7 мільйона осіб. Цього року тут було зареєстровано понад 26 000 випадків зараження денге. Це перевищує попередній рекорд — 22 тисячі інфікованих у 2013-му.

2020-го від цієї хвороби померло 20 осіб. Для порівняння, через COVID-19 тут утратило життя 27 осіб із понад 56 тисяч заражених.

Денге може спричинити сильну лихоманку та внутрішню кровотечу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Заражені комарі мають врятувати сінгапурців від лихоманки денгеУ Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти маляріїКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніНеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахті19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуКенійська компанія рятує природу від електронного непотребу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: