19.05.2024
Телеканал NTD

Кількість жертв вибуху в Бейруті й далі зростає, десятки тисяч залишилися без житла

Кількість жертв вибуху в Бейруті й далі зростає, десятки тисяч залишилися без житла

Наречена позує на одній з мальовничих площ у Бейруті. І за мить її мало не збиває..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Наречена позує на одній з мальовничих площ у Бейруті. І за мить її мало не збиває з ніг. Це ще одне відеосвідчення одного з найсильніших неядерних вибухів в історії. Він стався в порту Бейрута 4 серпня.

Під час вибуху над портом виросла грибоподібна хмара, а звук був настільки гучним, що його чули навіть на Кіпрі.

Кількість жертв і далі зростає. Їх уже понад 135. Поранених близько п’яти тисяч. Лікарні Бейрута переповнені. Водночас три з них і самі постраждали від вибухової хвилі. Загалом велика частина міста тепер зруйнована, десятки тисяч людей утратили житло.

[Ісра Себлані, жителька Бейрута]:

«Мені так сумно через те, що сталося з людьми й із Ліваном. Прокинувшись і побачивши, як постраждав Бейрут, я подякувала Богові, що ми взагалі живі».

Згідно з попереднім розслідуванням, до трагедії призвели роки недбальства. Вибухонебезпечні речовини зберігали в порту впродовж шести років, не виконуючи норм безпеки. Там було 2750 тонн амонійної селітри, яку використовують як добриво, а ще з неї виготовляють вибухівку.

Усе почалося з пожежі на сусідньому складі, де зберігалася піротехніка. Її причини ще з’ясовують.

Усіх працівників адміністрації порту, які відповідали за склади й безпеку, уже взяли під домашній арешт.

[Мішель Наїм Аун, президент Лівану]:
«Ми маємо намір розслідувати інцидент і якомога швидше оприлюднити інформацію про те, що сталося. Ми також покараємо всіх винних».

Британські експерти розрахували, що потужність вибуху становила 1000‒1500 тонн у тротиловому еквіваленті. Це одна десята потужності атомної бомби, яку скинули на Хіросіму.

Водночас інші країни надають Лівану підтримку. Сюди з різних куточків світу вже прибули літаки з гуманітарними вантажами, пошуковими командами, лікарями й необхідним обладнанням. Зокрема допомога прибула з Туреччини, Німеччини, Чехії та інших держав. Також Велика Британія пообіцяла виділити близько 6 з половиною мільйонів доларів.

Надають і моральну підтримку. Так, в Ізраїлі одну з багатоповерхівок підсвітили кольорами ліванського прапора, а в Парижі вимкнули підсвічення на Ейфелевій вежі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кількість жертв вибуху в Бейруті й далі зростає, десятки тисяч залишилися без житлаІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміямиБойовики-хусити виганяють з Ємену американців і британцівТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиСотні людей уважають зниклими безвісти після пожеж у ЧиліУ Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшли

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: