19.05.2024
Телеканал NTD

Нові обстріли на кордоні між Азербайджаном і Вірменією після нетривалого спокою

Нові обстріли на кордоні між Азербайджаном і Вірменією після нетривалого спокою

Азербайджан і Вірменія звинуватили одне одного в обстрілі військових позицій і сіл. Це сталося після доби..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Азербайджан і Вірменія звинуватили одне одного в обстрілі військових позицій і сіл. Це сталося після доби відносного спокою на кордоні між двома країнами. До цього кілька днів там тривали сутички й артобстріли.

Це найсерйозніший прикордонний конфлікт між двома державами з 2016 року. Він розгорівся між Товузьким районом Азербайджану й Тавушською областю Вірменії. Це за 300 кілометрів від Нагорного Карабаху — території, на яку вже тридцять років претендує і Баку, і Єреван.

Міністерство оборони Азербайджану повідомило про загибель одного армійця. Оборонне відомство Вірменії сказало, що в одному із сіл було поранено мирного жителя.

Раніше з обох сторін загинуло ще 15 військових і один цивільний.

Цей конфлікт може порушити стабільність у регіоні, який використовують як коридор для постачання нафти й газу від Каспійського моря на міжнародні ринки.

Навіть більше, Азербайджан попередив Вірменію, що може вдарити по Вірменській АЕС, якщо буде завдано удару по його Мінгечаурському водосховищу та інших стратегічних об’єктах.

Вірменія звинувачує Азербайджан у використанні мирних жителів як живого щита. Сусід відповідає такими ж звинуваченнями. Журналістам вдалося побачити деякі руйнування в кількох азербайджанських селах.

[Іззат Азізов, житель Товузького району Азербайджану]:
«Вони регулярно відкривали вогонь біля кордону з важкої артилерії. Звуки пострілів було чутно до минулої ночі. Потім якийсь час була тиша. Учора вони знову почали стріляти».

Етнічні вірмени оголосили про відділення Нагірного Карабаху під час конфлікту, який розгорівся після розпаду СРСР у 1991 році. Попри те, що в 94-му було підписано угоду про припинення вогню, сусіди часто звинувачують один одного в обстрілах у цьому та інших прикордонних регіонах.

Десятки раундів переговорів конфлікт так і не залагодили.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нові обстріли на кордоні між Азербайджаном і Вірменією після нетривалого спокоюОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблихВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французівЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного закону

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: