29.04.2024
Телеканал NTD

У Йорданії сирійські біженці вирощують овочі на старих матрацах

У Йорданії сирійські біженці вирощують овочі на старих матрацах

У йорданському таборі «Заатарі», де живуть сирійські біженці, з'явилися зелені оази. Тут ростуть помідори, огірки та..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

У йорданському таборі «Заатарі», де живуть сирійські біженці, з’явилися зелені оази. Тут ростуть помідори, огірки та м’ята. Обійшлися без ґрунту. Потрібні лише труби, вода й старі матраци.

З поролону біженці роблять наповнювач циліндричної форми. У нього засовують рослину й поміщають у стакани. Потім усе разом ставлять у гідропонну установку. По ній тече вода, зекономити яку й допомагає поролон.

[Хассан Джильдех, біженець]:
«Рослини — такі ж живі організми, як і ми. Вони дихають і п’ють воду, тому, доглядаючи їх і спостерігаючи за їхнім ростом, почуваєшся щасливим і гордим».

«Город на матрацах» дає біженцям змогу годувати сім’ї. До того ж деякі сирійці на батьківщині були фермерами й тепер змогли повернутися до звичної роботи.

[Ахмад Зубі, біженець]:

«Проводити час серед рослин і вирощувати овочі набагато ліпше, ніж працювати будівельником. Тому мені все це подобається. До того ж процес технологічно просунутий, і нема жодного бруду».

Гідропонного рослинництва навчилися 1500 сирійських біженців.

[Хані Насер, співробітник УВКБ ООН]:
«Ґрунт у таборі “Заатарі” не підходить для сільського господарства, тому ми експериментуємо з новими технологіями. Ці знання допоможуть біженцям тут чи на батьківщині, коли вони повернуться».

Гідропоніка ефективніша, ніж рільництво. На полив рослин потрібно на 70‒80 % менше води, ніж у традиційному методі. Догляд за овочами й зеленню не такий трудомісткий, а врожай більший і швидше дозріває.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Йорданії сирійські біженці вирощують овочі на старих матрацахТисячі індійців прагнуть поїхати працювати до ІзраїлюКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиКенійська компанія рятує природу від електронного непотребу2024-й настав: новорічні феєрверки у великих містах світуВ Ісландії вивергається вулкан: лава підпалила будинки за 40 км від столиціНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до Австрії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: