27.03.2024
Телеканал NTD

З п’ятої спроби РБ ООН продовжила доставляння гуманітарної допомоги до Сирії

З п'ятої спроби РБ ООН продовжила доставляння гуманітарної допомоги до Сирії

Рада Безпеки ООН 12 липня затвердила резолюцію, яка на 12 місяців продовжила постачання гуманітарної допомоги до..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Рада Безпеки ООН 12 липня затвердила резолюцію, яка на 12 місяців продовжила постачання гуманітарної допомоги до Сирії через турецький кордон. Напередодні закінчилася шестирічна така гуманітарна операція, через що мільйони людей опинилися під загрозою.

Через пандемію голосування проходило в онлайн-режимі.

[Крістоф Гойсген, постійний представник Німеччини в ООН]:
«Результат голосування такий: 12 голосів за, жодного голосу проти. Троє країн утрималося. Резолюцію, яку подала Бельгія й Німеччина, ухвалено».

В ООН називають постачання допомоги на північний захід Сирії життєво необхідним. Але Рада Безпеки чотири рази не могла ухвалити відповідний документ через вето Китаю та Росії. Останнього, п’ятого, разу ці країни, а також Домініканська Республіка, утрималися.

Москва й Пекін вимагали скоротити термін дії місії до пів року, а також зменшити кількість КПП, через які провозять гумдопомогу, до одного. На їхню думку, ситуація в країні стабілізувалася й тепер у межах національних кордонів продовольство стало доставляти легше.

Зрештою документ ухвалили з терміном на 12 місяців. Однак кількість КПП усе ж зменшили до одного.

[Джонатан Аллен, постійний представник Великої Британії в ООН]:
«Якщо Китай справді хоче побачити максимум гуманітарної допомоги, яку доставлятимуть до Сирії, то, можливо, він повинен припинити зменшувати кількість КПП, які дають змогу це зробити. Дякую, пане голово».

Коли 2014 року Рада Безпеки ООН затвердила гуманітарну операцію, то допомогу доставляли також через Йорданію та Ірак. Однак пізніше ці КПП видалили з резолюції теж через тиск Росії та Китаю.
Коротке посилання на цю сторінку:

З п’ятої спроби РБ ООН продовжила доставляння гуманітарної допомоги до СиріїТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиВеликі повені на півночі Іраку: є загибліЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: