Чун Юньфань, як і в давнину, готує цзунцзи на дров’яній печі. Уважається, що в Гонконзі крім неї ніхто не зберіг цю традицію. Жінка живе в селі Ван Тхой Шань у гонконжському районі Юньлон.
[Чун Юньфань, жителька Гонконгу]:
«Зараз спекотна пора року, і, гадаю, мало хто бажає готувати таким традиційним способом. Я й далі так роблю лише тому, що це сімейна традиція».
Цзунцзи — страва китайської кухні. Її роблять із клейкого рису з начинкою, загорнутого в лист бамбука. Таке частування зазвичай готують до свята човнів-драконів.
Юньфань починає загортати рисову начинку в листя за кілька тижнів до фестивалю, бо процес трудомісткий. Напівфабрикат зберігає в холодильнику, а перед святом варить цзунцзи на печі.
Багато ресторанів Гонконгу подають цю традиційну страву, але готують її на звичайній плиті.
[Чун Юньфань, жителька Гонконгу]:
«Коли готуєш цю страву з рису на дров’яній печі, смак значно ліпший. Оскільки внизу горить вогонь, смакові якості інгредієнтів зберігаються. А під час варіння на газовій плиті справжній аромат цзунцзи втрачається».
Свято човнів-драконів, або Дуань-у, відзначають як пам’ять про знаменитого китайського поета Цюй Юаня. Він жив у царстві Чу в період Міжцарських воєн. Патріотичний китаєць попереджав правителя про войовничість царства Цінь, та марно. Коли грізний сусід захопив столицю, поет у відчаї кинувся в річку й потонув. Місцеві жителі почали кидати у воду рис, щоби відвернути рибу й річкового дракона, а самі тим часом шукали тіло улюбленого поета. Так зародилася традиція перегонів човнів-драконів і приготування цзунцзи.
Коротке посилання на цю сторінку: