23.07.2024
Телеканал NTD

Екологи Австралії висаджують трави, щоб захиститися від пожеж

Екологи Австралії висаджують трави, щоб захиститися від пожеж

Вигорілі ділянки Південної Австралії з пазеленню. Життя поступово повертається на Аделаїдські пагорби після торішніх руйнівних пожеж...

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Вигорілі ділянки Південної Австралії з пазеленню. Життя поступово повертається на Аделаїдські пагорби після торішніх руйнівних пожеж.

Й еколог Джоан Гіббс виконує важливу місію — допомагає природі залікувати рани. Разом із командою волонтерів вона висіває насіння трави. Її техніка інноваційна. Як добриво використовує попіл, що залишився від пожеж.

[Джоан Гіббс, еколог]:
«Біовугілля — це чорне золото для відновлення».

А вівсяна каша приклеює насіння до землі.

[Джоан Гіббс, еколог]:
«97% біорізноманіття на планеті міститься у верхніх десяти сантиметрах ґрунту. Якщо ми його ігноруватимемо, то вся система працюватиме неправильно».

Гіббс каже, що висадка трав, які історично ростуть у регіоні, — основний спосіб захиститися від майбутніх пожеж. Однак вирощувати такі трави не вельми просто.

[Джоан Гіббс, еколог]:
«Це дуже дорого. Дуже складно знайти насіння. Також не завжди досягаєш потрібного результату».

Інший еколог, Ендрю Фейрні, придумав спосіб, як вирощувати трави відразу на великих територіях.

[Ендрю Фейрні, еколог]:
«Після того як прибрали землю, ми націлено посіяли насіння на цьому місці. За 12 місяців його повністю покрила трава».

Фейрні каже, що в пожежах Аделаїдські пагорби втратили 99% лугів. А це збільшує ризик нових займань.

[Ендрю Фейрні, еколог]:
«Трави і вся екосистема змінилися через пожежі. Хоча вогонь ми зупинили, проте екосистема змінилася. Небезпека пожеж зросла. Якщо почнеться нове загоряння, наслідки будуть катастрофічними».

Екологи сподіваються, що їхні методи застосують і в інших постраждалих від пожеж регіонах країни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Екологи Австралії висаджують трави, щоб захиститися від пожежООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніЧому китайський середній клас не може собі дозволити весілляМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимНа Кубі закінчується паливо?Мітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластику

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: