20.11.2024
Телеканал NTD

Чи ефективна маска від коронавірусу: експерти висловлюють свою думку

Чи ефективна маска від коронавірусу: експерти висловлюють свою думку

Британка Роз Девіс раніше розробляла дизайн одягу. Потім заснувала свою студію креативного пошиття. А коли почалася..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Британка Роз Девіс раніше розробляла дизайн одягу. Потім заснувала свою студію креативного пошиття. А коли почалася епідемія коронавірусу, то їй довелося кардинально переглянути свій бізнес. Спочатку вона перейшла на виробництво спецодягу для лікарів. Потім до асортименту додалися й звичайні маски для обличчя.

Вона каже, що уряд Великої Британії не видавав якихось жорстких правил щодо того, якою має бути маска для простих жителів.

[Роз Девіс, голова швейної компанії]:
«Це просто тканина. Вона еластична, її легше прати й використовувати повторно, якщо порівняти з масками, на яких є фільтри. Ми нічого не ускладнюємо. Ми можемо робити їх більшими чи меншими, робити для чоловіків, жінок, дітей та немовлят».

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує носити тришарові маски з водонепроникним зовнішнім шаром. Вона також рекомендує мити руки перед тим, як надягати й знімати маску.

Учені зазначають: тканинні маски не вберігають від коронавірусу. Такий захист можуть забезпечити лише маски типу N95.

Але на цьому консенсус закінчується. Вони досі не можуть зійтися на думці, чи ефективні такі засоби захисту взагалі. Деякі кажуть, що на тканині за тривалого носіння можуть розмножуватися всілякі бактерії, наприклад стафілококи. Також наявність маски може створити хибне відчуття захищеності, через що людина може втратити пильність.

Хтось уважає, що медичні маски просто незручні.

[Тріш Грінал, професор Оксфордського університету]:
«Їх зроблено з паперу й пластику. Вони не для тривалого носіння й спричиняють свербіж».

Інші вчені вважають, що важливо знати, як правильно носити маску. Вона має щільно прилягати до обличчя з усіх боків.

[Саймон Кларк, доцент мікробіології Редінгського університету]:
«Повітря здебільшого виходить не через маску, а знизу, зверху і з боків. Тобто ви не заразите людей, які стоять перед вами, але повітря йтиме в сторони, і ви можете заразити людей позаду».

Науковці зазначають, що маски затримують крапельки вологи, які потрапляють у повітря під час кашлю, чхання і просто під час розмови чи дихання. Але вірус може розповсюджуватися й на дрібніших аерозольних частинках, тому стовідсоткового захисту маски забезпечити не можуть. Учені кажуть, що важливо дотримуватися дистанції й частіше мити руки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чи ефективна маска від коронавірусу: експерти висловлюють свою думкуНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаБізнесмен у Беніні отримує з відходів біогаз, який забезпечує сотні будинківТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»У Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуСрібна шахта відродила занепале боснійське містоУ Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти маляріїТисячі індійців прагнуть поїхати працювати до ІзраїлюРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати воду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: