20.01.2024
Телеканал NTD

Верхова стрільба з лука відроджується в Угорщині

Верхова стрільба з лука відроджується в Угорщині

Лучники ціляться і стріляють, сидячи верхи на конях. Демонструючи виняткову точність і рівновагу, вони вражають цілі,..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Лучники ціляться і стріляють, сидячи верхи на конях. Демонструючи виняткову точність і рівновагу, вони вражають цілі, рухаючись певним маршрутом.

Верхова стрільба з лука сягає корінням у глибину віків. Раніше нею володіли бойові лучники в степах Азії.

Нині ж вона переросла у вид спорту. А для когось навіть у філософію. Наприклад, для угорського виробника луків Лайоша Кашшаї.

[Лайош Кашшаї, виробник луків]:

«Верхова стрільба з лука може знову крок за кроком відродитись як бойове мистецтво. Я зрозумів, що вона відчиняє двері для самопізнання. З кожним пострілом я можу стати трохи ближчим до себе. До того ж стосунки з конем — це символ мого зв’язку із зовнішнім світом».

Лайош присвятив десятиліття вивченню цього виду стрільби. Тепер він — провідний викладач в Угорщині, а його ферма на півдні країни — одне з найліпше обладнаних місць для такого виду спорту в регіоні.

Він приймає студентів з усього світу й надає місце для міжнародних змагань та тренувальних таборів.

[Лайош Кашшаї, виробник луків]:

«Багато моїх студентів запитують: “Як стати найкращим верховим лучником?” На це немає відповіді. Людина стане верховим лучником, тільки якщо зможе робити дві справи одночасно. І це дуже серйозний виклик».

Фуад приїхав сюди опановувати навички з Катару. У його країні теж велика спадщина верхової їзди. За його словами, традиції поступово забувають.

[Фуад Альмудахка, учень]:

«Проблема в тому, що перехід до сучасності відбувається дуже швидко, і люди починають втрачати більшу частину своєї культури та зв’язку з минулим. Я займаюся верховою стрільбою з лука в арабському світі з тих же причин. За останні 20-30 років у нас теж відбулася значна модернізація. Я хочу нагадати молодому поколінню, що нам завжди треба зберігати зв’язок зі своїм корінням».

Під час тренувань лучники, незалежно від швидкості коня, повинні здійснювати швидкі й точні постріли. Їхнє завдання — уразити ціль якомога більшою кількістю стріл на повному ходу.

Лайош вважає, що верхова стрільба з лука може стати олімпійським видом спорту.

[Лайош Кашшаї, виробник луків]:

«Зараз є 16 міжнародних федерацій та 18 міжнародних суддів. Але для того, щоб якийсь вид спорту став олімпійським, потрібні федерації щонайменше в 50 країнах. Тож ми на самому початку цього процесу».

Ферма Лайоша також відкрита для всіх охочих першої суботи кожного місяця.
Коротке посилання на цю сторінку:

Верхова стрільба з лука відроджується в УгорщиніОманський регіон Дофар — рай для шанувальників руїн та історіїУ Римі в +30 °C випав «диво-сніг»Пухнасті гості: на виставку до Шанхайського музею впустили кішокДанія повернула Бразилії унікальну мантію з червоного пір’яУ Гонконгу неонові вивіски відходять у минуле, але їх намагаються врятуватиФестиваль квітів «Сільєтерос» прикрасив вулиці Медельїна в КолумбіїКубинський склодув-самоук перетворює відходи скла на твори мистецтваНа горі Фудзі в Японії на альпіністів чекають нові правилаСтрибки з висоти: у Мостарі святкують 20-річчя відновлення Старого мосту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: