20.03.2024
Телеканал NTD

Як в Іраку дітей відволікають від соцмереж гончарством

Як в Іраку дітей відволікають від соцмереж гончарством

Ці іракські діти не «зависають» у мобільних телефонах та соцмережах. А все тому, що для них..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Ці іракські діти не «зависають» у мобільних телефонах та соцмережах. А все тому, що для них вигадали цікаве заняття — гончарство.

[Сумаї аль-Багдаді, господиня майстерні]:

«У дітей море енергії. Де її вивільняти? <…> Батьки втомилися, і діти — теж, їхній мозок утомився від телефонів».

Це майстерня Сумаї аль-Багдаді в Басрі. Вона художниця й колишній професор університету. Жінка впевнена, що сучасним дітям дуже важливо для здорового розвитку займатися правильними справами.

[Сумаї аль-Багдаді, господиня майстерні]:

«Я бачила, як діти — і не лише діти, а й навіть дорослі — виявляли деяку нервозність, певну схильність до насильства тут, під час навчання. Завдяки нашому досвіду з дітьми й тому, як ми з ними поводимося та взаємодіємо — завжди з любов’ю та ніжністю, ми ознайомлюємо їх із глиною — ми намагаємося змінити їхній спосіб життя. Діти з негативною енергією, приходьте сюди й позбавтеся її тут».

У міністерстві освіти Іраку підтверджують, що залежність від соцмереж та мобільних телефонів становить для дітей чималу небезпеку.

[Джаміла Салем, працівниця міністерства освіти Іраку]:

«80 % дітей залежать від соцмереж. Їхні сім’ї не знають, що з ними робити — у них украли дітей. Тобто вони повністю віддалилися від дитини й досягли критичної точки, коли не знають, що робити і як повернути свою дитину до реальності, бо вона занурюється у віртуальний світ, далекий від суспільного життя».

Батьки записують дітей у цей гурток гончарства на час літніх канікул. Кажуть, що результат очевидний.

[Ахмед Маджид, батько відвідувачів майстерні]:

«Як ви знаєте, удома вони здебільшого проводять час за електронними іграми, PlayStation і телефонами. Тому в них постійно болять очі, і вони пізно лягають спати. Ми постаралися під час цих канікул розважити їх іншими речами. Їм дуже подобається гончарювання. Така робота руками вчить їх терпінню та майстерності».

Недавнє дослідження британських учених також підтвердило зв’язок між дитячою та підлітковою залежністю від телефонів і соцмереж з розвитком у них безсоння та депресії. Вони закликають батьків частіше обговорювати з дітьми цю проблему та виробляти здорові звички користування телефонами.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як в Іраку дітей відволікають від соцмереж гончарствомМелодії «Морського органа» допомагають заспокоїтися мешканцям та гостям хорватського містаНайбільший і найповніший: рідкісний скелет стегозавра виставлять на торги в Нью-Йорку«Вони для нас — усе»: президент Ботсвани про один з найбільших алмазівВисокі жінки Австралії об’єднуються, щоб стати впевненішими в собіБоянська церква в столиці Болгарії приваблює туристів неоціненними середньовічними фрескамиМалюнок для обкладинки першої книги про Гаррі Поттера продали за рекордний $1,9 млнБоснійська майстриня створює картини з повсті та рятує старовинне ремеслоСекрет розкрито: як туристи роблять фото в Ріо, на якому вони неначе висять над урвищемСтрибки з висоти: у Мостарі святкують 20-річчя відновлення Старого мосту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: