20.03.2024
Телеканал NTD

Балкани у вогні: лісові пожежі знищують будинки й змушують людей евакуюватися

Балкани у вогні: лісові пожежі знищують будинки й змушують людей евакуюватися

Туристи купаються в морі на курорті Шенгіні в Албанії попри дим від лісової пожежі. Рятувальники кажуть,..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Туристи купаються в морі на курорті Шенгіні в Албанії попри дим від лісової пожежі. Рятувальники кажуть, що ситуація під контролем, але пожежа досить інтенсивна. Деяких мешканців району довелося евакуювати.

[турист із Косова]:

«Я не бачу жодної небезпеки, бо перебуваю на березі моря, і вогонь не може перейти дорогу. Але інші люди та їхнє майно в небезпеці».

[місцевий житель]:

«Пожежа почалася там, і вона була дуже маленькою. Вони не загасили її вчасно, і тепер уся гора у вогні. Незабаром він дійде й до нас».

Від пожеж потерпають й інші балканські країни. Це прибережне хорватське місто Задар. Тут пожежні літаки скидають воду на райони поблизу аеропорту.

[Славко Тучакович, голова місцевої пожежної команди]:

«Ситуація складна. Ми захищаємо будинки, долучаємо пожежні машини. Людей, які мешкають поблизу казарм та місця пожежі, евакуювали. Усі в безпеці».

А ця пожежа палає біля хорватського курорту Шибеник. У цьому районі вогонь знищив коло 450 гектарів сосняку.

Водночас пожежники в Болгарії мусили припинити боротися з вогнем на горі Слов’янка, що біля кордону з Грецією, бо там почали вибухати міни часів холодної війни.

І хоч тут викопали 15-метровий рів для захисту від вогню, сильний вітер перекинув полум’я з грецького боку.

У Північній Македонії пожежа на кордоні спалила коло п’яти будинків. У районі відключено електрику та телефонний зв’язок. Людей евакуюють. Повідомляють про одного загиблого.

[місцевий житель]:

«Куди не глянь, скрізь пожежа. Я не впевнений, чи це спричинено людським фактором, чи якоюсь аварією».

Цього місяця в регіоні були вищі за звичайні температури та посушлива погода. Це створило ідеальні умови для лісових пожеж.
Коротке посилання на цю сторінку:

Балкани у вогні: лісові пожежі знищують будинки й змушують людей евакуюватисяКитайського науковця засудили як іноземного агента в СШАТемпература Адріатичного моря досягла історичного рекордуТимчасовий уряд Бангладеш очолив лауреат Нобелівської премії мируІсторичний обмін в’язнями між Росією та Заходом: кого обмінялиКитай більше не відправлятиме своїх дітей на усиновлення за кордонКамала Гарріс назвала кандидата на посаду віцепрезидента від демократівПід Афінами борються з лісовими пожежамиБайден відмовився від боротьби за посаду президента СШАУ Південній Америці побито сумний рекорд за кількістю лісових пожеж

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: