08.03.2024
Телеканал NTD

Спецпосланець ООН у Ємені: загроза судноплавству в Червоному морі зростає

Спецпосланець ООН у Ємені: загроза судноплавству в Червоному морі зростає

Недавні події в Червоному морі свідчать, що єменські хусити дедалі більше загрожують міжнародному судноплавству. Про це..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Недавні події в Червоному морі свідчать, що єменські хусити дедалі більше загрожують міжнародному судноплавству. Про це у Раді Безпеки заявив спецпосланець ООН у Ємені Ганс Грюндберг.

Він попередив про реальну небезпеку збільшення регіонального конфлікту після нових атак хуситів на комерційні судна, а також після перших авіаударів по Ємену у відповідь на безпілотні та ракетні удари хуситів по Ізраїлю.

[Ганс Грюндберг, спецпосланець ООН у Ємені]:

«Сім місяців ескалації минулого тижня досягли нового та небезпечного рівня. Я глибоко занепокоєний недавніми воєнними діями в регіоні. Зокрема, атакою безпілотниками на Тель-Авів, яка відбулася 19 липня, й атаками Ізраїлю у відповідь на порт Ходейда і його нафто- та енергооб’єкти, що відбулися 20 липня».

Минулої п’ятниці безпілотник хуситів ударив по Тель-Авіву, через що загинула людина. У відповідь Ізраїль почав бути по угрупованню в Ємені.

Хусити затопили або пошкодили низку комерційних суден, що порушило торговельне сполучення в Червоному морі. У процесі загинули цивільні. Також хусити досі утримують у заручниках екіпаж корабля Galaxy Leader, який захопили ще в листопаді. Водночас США та Велика Британія і далі завдають авіаударів по військових об’єктах хуситів.

Постпред Ємену при ООН звинуватив Ізраїль в ескалації і закликав хуситів звільнити захоплені території.

[Алі Фадхель, постійний представник Ємену при ООН]:

«Ми покладаємо на Ізраїль повну відповідальність за будь-які наслідки, які є результатом їхніх повітряних ударів. Ми попереджаємо терористів-хуситів про небезпеку утримання в заручниках Ємену та його народу та втягування його в марні битви задля служіння інтересам іранського режиму».

А представник США заявив, що хусити мають негайно звільнити заручників.

[Роберт Вуд, заступник постійного представника США при ООН]:

«Ми відкидаємо ідею, що хуситам треба дати час для проведення так званих розслідувань, перш ніж звільнити людей, яких незаконно затримали. Хусити — це не уряд, і вони не можуть щось розслідувати».

Хусити заявляють, що атакують на знак солідарності з мешканцями Сектору Гази.

Ізраїль каже, що єменські повстанці за час війни атакували його 200 разів. Більшість ракет і дронів перехопили.
Коротке посилання на цю сторінку:

Спецпосланець ООН у Ємені: загроза судноплавству в Червоному морі зростаєКанада накладає 100-відсоткові мита на імпорт китайських електромобілівТайфун «Шаньшань» налетів на Японію: є загиблі та постраждаліГантер Байден визнав себе винним у справі про ухиляння від сплати податківЗакон про відновлення природи ЄС схвалили після місяців затримокУкраїна й Молдова почали переговори про вступ до ЄвросоюзуМасові протести охопили Венесуелу після перемоги Ніколаса Мадуро на виборахУ Греції лісові пожежі поширилися через ураганний вітерРаптові повені в Ємені: десятки загиблих25 років репресій у Китаї: у всьому світі закликають захистити Фалуньгун

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: