19.10.2024
Телеканал NTD

Вашого кролика — на нашу картоплю: кубинці переходять на бартер

Вашого кролика — на нашу картоплю: кубинці переходять на бартер

Нельсон Агілар розводить на даху свого будинку кроликів. Раніше продавав їх ресторанам. Тепер, щоб не стояти..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Нельсон Агілар розводить на даху свого будинку кроликів. Раніше продавав їх ресторанам. Тепер, щоб не стояти в чергах, обмінює на всілякі товари.

[Нельсон Агілар Евора, голова Асоціації тваринництва Куби]:
«Тепер, після того як через пандемію всі ресторани закрилися, я почав вирощувати кролів для обміну. Міняю їх на мийні засоби, бо не хочу стояти в чергах. Я й сам їм кролятину, а ще обмінюю її на іншу їжу, на те, що можна купити в магазинах».

І він не один так робить. Дедалі більше кубинців через кризу вдаються до бартеру, щоб дістати необхідні товари й не стояти в чергах.

Ось уже рік чи півтора, як у кубинських магазинах через американські санкції та економічну кризу у Венесуелі бракує основних товарів.

А тепер через пандемію стало складніше перераховувати гроші й зник туризм. Крім того, зросла вартість вантажних перевезень. Як наслідок, на соціалістичному острові почалася найгірша економічна криза з 90-х років минулого століття.

[виробник кролятини та м’яса птиці]:
«Деякі тут купують олію, але не можуть придбати м’ясо. І єдине, що я можу для них зробити, це полегшити їм купівлю м’яса. Як? За допомогою бартеру. Це єдине, що ми можемо зробити».

Влада ж обіцяє розібратися зі стихійними ринками.

[Мігель Діас-Канель, президент Куби]:
«Надходять повідомлення, що на вулиці вийшли спекулянти, які продають усе що завгодно. Мусимо відреагувати. Нікому не можна вести незаконну діяльність. Не дозволено щось продавати чи перепродавати на вулицях».

Тим часом кубинці ночують біля магазинів, щоб стати першими в черзі, коли ті відчиняться. Багато хто також купує товари на нещодавно відкритому державному вебсайті. Але зазвичай він напівпорожній.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: