26.02.2024
Телеканал NTD

Перехід в онлайн допоможе Греції викорінити бюрократію й урятуватися від рецесії

Перехід в онлайн допоможе Греції викорінити бюрократію й урятуватися від рецесії

Черга до державної установи, яка відповідає за страхування у сфері охорони здоров'я. У Греції це не..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Черга до державної установи, яка відповідає за страхування у сфері охорони здоров’я. У Греції це не рідкість. Адміністративний апарат країни часто звинувачують у бюрократії, повільності та корумпованості.

Однак тепер влада вирішила виправити ситуацію й перевести видання й приймання довідок і квитанцій в онлайн-режим. Так вона хоче уникнути рецесії.

З 21 березня в країні працює урядовий портал, який надає в електронному вигляді вже понад 500 послуг.

[Марілія Фотіаду, архітекторка]:

«Раніше ми мусили затверджувати всі плани в інспектора міського планування, головного інженера. Він усе перевіряв. Такий процес міг тривати цілий рік, іноді навіть півтора. Одного разу це забрало в мене два роки».

Тепер архітекторка Марілія Фотіаду сканує свій проект і завантажує до електронної системи ліцензування. Спілкування з тими, хто видає дозволи, відбувається через електронну пошту чи телефоном. Зміни ухвалюють дуже швидко, і треба просто завантажити новий варіант. А раніше мусили, допрацьовувавши документи, знову записуватися на прийом.

Міністр цифрового управління Греції каже, що уряд має надію до кінця року додати на портал понад 200 нових послуг.

[Кіріакос Пієрракакіс, міністр цифрового управління Греції]:
«Ми вирішили створити місце, де громадяни можуть знайти все, що їм треба. І всі послуги, які ми запроваджуватимемо, теж адаптуватимуть до цієї системи».

Греція намагалася перевести адмінпослуги в цифровий формат уже давно. Однак лише цієї весни всіх їх об’єднали на одній платформі.

На ній також можна отримати рецепти на ліки. Тепер необов’язково йти до лікаря. Їх відправляють пацієнтам на телефон чи електронну адресу.

Деякі вважають, що не всі греки готові переходити в онлайн.

[Пантеліс Ніколаїдіс, фармацевт]:
«Загалом це добре. Можна не стояти в черзі до лікаря. Але це створює проблеми для літніх, які не дуже добре розуміються на технологіях».

Утім, інші греки переконані, що перейти в цифровий формат треба було вже давно.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: