05.01.2024
Телеканал NTD

Низка вибухів у Нігерії — щонайменше 18 загиблих

Низка вибухів у Нігерії — щонайменше 18 загиблих

Щонайменше 18 осіб загинуло й 30 поранено внаслідок низки вибухів у штаті Борно, що на північному..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Щонайменше 18 осіб загинуло й 30 поранено внаслідок низки вибухів у штаті Борно, що на північному сході Нігерії. Влада припускає, що їх вчинили терористки-смертниці. Серед загиблих діти та вагітні жінки. Деякі місцеві медіа повідомляють, що втратило життя принаймні 30 осіб.

Вибухи сталися в місті Гвоза. За даними поліції, їх було три. Перший пролунав після весільної церемонії, другий — у лікарні, а третій — під час похорону. Однак, зі слів очевидців, їх було п’ять.

[Башеху Саїду, родич загиблого]:

«Під час першого вибуху загинули троє моїх друзів. Пізніше люди пішли на похорон одного з цих трьох. На кладовищі також пролунав вибух. Голова Держслужби з надзвичайних ситуацій, з яким я розмовляв, сказав, що потім, коли в лікарні у Гвозі готувалися до рятувальної операції, стався ще один вибух. Після цього був вибух поруч із лікарнею. І ще один у районі Хаусарі. Тобто було п’ять вибухів».

Наразі 27 поранених перебувають у лікарні в Майдугурі — столиці штату Борно.

Відповідальність за вчинене поки що ніхто не взяв.

Останні 15 років штат Борно потерпає від дій ісламістів із терористичного угруповання «Боко Харам». Бойовики викрадають людей та вчиняють теракти проти мирних жителів. При цьому часто використовують жінок як смертниць. Під їхнім одягом легше приховати вибуховий пристрій.

2014 року ісламісти захопили Гвозу, але пізніше військовики відбили місто. Того ж року бойовики викрали 276 школярок у місті Чібок. Коло 100 дівчаток досі в неволі.

Загалом за 15 років через насильство на північному сході Нігерії загинуло понад 40 000 осіб і приблизно два мільйони жителів мусили залишити свій дім.

Конфлікт поширився на сусідні Чад, Нігер і Камерун. Це спонукало африканські країни сформувати регіональну військову коаліцію для боротьби з ісламістами.
Коротке посилання на цю сторінку:

Низка вибухів у Нігерії — щонайменше 18 загиблих«День апокаліпсиса»: мешканці Ханоя прибирають після супертайфунуНайвища у світі інфляція в Аргентині впала до дворічного мінімумуРегата великих вітрильників прибула до ГельсінкіБайден відмовився від боротьби за посаду президента СШАКраїни ЄС проголосують за мито на китайські електромобіліГантер Байден визнав себе винним у справі про ухиляння від сплати податківЦентральна Європа й нині в полоні повенейНімеччина через напади з ножем посилить закони про зброю та імміграціюПомер кумир мільйонів — французький актор Ален Делон

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: