08.03.2024
Телеканал NTD

Хорватський стартап організовує службу безпілотних таксі

Хорватський стартап організовує службу безпілотних таксі

Ось таке безпілотне електротаксі незабаром з'явиться на вулицях європейських міст. Хорватський стартап демонструє свою розробку в..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Ось таке безпілотне електротаксі незабаром з’явиться на вулицях європейських міст. Хорватський стартап демонструє свою розробку в Загребі. Авто назвали Verne — на честь письменника Жюля Верна.

Таксі двомісне. У салоні немає керма та педалей. На панелі приладів — 43-дюймовий дисплей. Пасажири можуть переглянути фільм або послухати музику. Об’ємне звучання забезпечать 17 динаміків. Дорогою можна відкинути крісло й відпочити. Розробники кажуть, що салон за зручністю можна порівняти з «роллс-ройсом». Заряду акумулятора має вистачати на 14 годин їзди містом.

[Мате Рімац, директор компанії-розробника]:

«Ми вирішили побудувати двомісний автомобіль, щоб максимально використати простір для зручності та безпеки, оскільки в 90% випадків на таксі їде один чи два пасажири».

За словами засновника фірми, тридверний хетчбек розроблено з нуля. Над ним працювали п’ять років. У проєкті взяли участь 300 спеціалістів. Запозичили лише систему автономного водіння, розроблену ізраїльською компанією. На створення таких систем потрібні роки та мільярди євро вкладень.

Таксі не має дзеркал і навіть склоочисників. Роль «очей» відіграють датчики, лідари та камери. Наприкінці кожного дня безпілотні авто повертатимуться до парку. Там їх митимуть та оглядатимуть, щоб запобігти неполадкам на виїзді.

Стартап уже уклав угоду із Загребом і десятьма містами Німеччини та Великої Британії. Зараз веде переговори з владою ще 20 міст Європи та Близького Сходу.

Почати роботу служби безпілотного таксі планують 2026 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: